FNV KIEM

Vakbondsrechtenprijs
De Colombiaanse Luz Stella Cadena Suarez ontving op 24 mei tijdens het FNV-congres in Rotterdam uit handen van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal de Febe Elizabeth Velasquez vakbondsrechtenprijs.

Ze was blij verrast. Dit is belangrijk voor mijn land vanwege de situatie van de mensenrechten en vakbonden. Het is ook heel belangrijk dat een Colombiaanse vrouw deze prijs krijgt, want dat focust de aandacht op de moeilijke situatie van werkende vrouwen die ook nog moeder zijn.
Cadena Suarez heeft in 1998 een vakbond voor plaatselijke gemeenteambtenaren in Floridablanca opgericht. Meer informatie leest u hier.

Niet alleen ontving zij een geldbedrag, ook het kunstwerk "Wilskracht" was onderdeel van de Vakbondsrechtenprijs. Uit 82 inzendingen koos de jury het beeld 'Wilskracht' van beeldend kunstenaar Hen Vermeiren. De jury koos zijn ontwerp omdat het de moed en - inderdaad - wilskracht, die iemand moet hebben om onder gevaarlijke omstandigheden en met persoonlijk risico vakbondswerk te doen, goed tot uitdrukking brengt. Ook het feit dat deze persoon een baanbreker is, en uit het gareel durft te stappen, is goed verbeeld.