Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Pleegzorg gehandicapte kinderen in de problemen
William met zijn moeder
Onderwerp: Pleegzorg gehandicapte kinderen in de problemen Uitzenddatum: Do. 9 juni 2005, 20.30u
Verslaggeving: Melliena Beckmann en Pieter van Langevelde

Verstandelijk beperkte moeder met baby

Er is steeds minder plaats voor gehandicapte kinderen en kinderen van gehandicapte ouders die direct uit huis geplaatst moeten worden. Dat stelt de William Schrikker Stichting. Door de nieuwe Wet op de Jeugdzorg is de stichting steeds minder in staat goede opvang te bieden. Een reportage.

Wet op de Jeugdzorg
Op 1 januari 2005 is de Wet op de Jeugdzorg in werking getreden. Deze wet moet de jeugdzorg beter organiseren. Een van de nieuwe maatregelen is een verkorting van de crisisopvang.

Handicap
Wiliam Schrikker Pleegzorg verzorgt gezinsopvoeding voor kinderen met een handicap die niet thuis kunnen wonen. Zo kunnen de kinderen tot hun achttiende in een pleeggezin worden geplaatst, maar ook tijdelijke opvang of opvang in het weekend of in de vakanties is mogelijk. Wiliam Schrikker Pleegzorg maakt onderdeel uit van de William Schrikker Stichting.

Crisisopvang
De problemen doen zich voor bij de crisisopvang. Daarbij gaat het om kinderen die in noodsituaties verkeren. De kinderen mogen nu nog maar maximaal vier weken in een pleeggezin geplaatst worden. In die periode onderzoekt de gezinsvoogd welke hulp op deze tijdelijke opvang moet volgen. De periode kan niet verlengd worden.

Opvanghuis
Voorheen had de pleegzorg maximaal drie maanden om een goede vorm van opvang te regelen. De periode van vier weken is te kort om een goede opvangplek te vinden voor de gehandicapte kinderen, volgens de William Schrikker Stichting. Zo komt het steeds vaker voor dat er met de kinderen geleurd wordt en dat zij steeds in een opvanghuis belanden in plaats van in een pleeggezin. Zeker vijftig kinderen zijn al de dupe geworden van deze nieuwe regeling.
Links:
William Schrikker Stichting
Wet op de jeugdzorg
Expertisecentrum Jeugdzorg