Gemeente Zwolle

Leerling De Wieden halen bezem door de buurt

Woensdag 8 juni 2005 hebben de leerlingen van basisschool De Wieden (Aalanden) hun handen flink uit de mouwen gestoken. De kinderen hebben de omgeving van hun school ontdaan van zwerfvuil. Met de schoonmaakactie is maar liefst 70 kilo afval opgehaald! De schoonmaakactie vond plaats in het kader van het wijkveiligheidsplan voor de Aalanden.

Voorafgaand aan de schoonmaakactie zijn de leerlingen uitgebreid geïnformeerd over een schone leefomgeving en hoe die kunt krijgen èn houden. Aan de hand van foto's uit de wijk heeft de wijkbeheerder met de kinderen van gedachten gewisseld over wat mooi en niet mooi is in de wijk. De leerlingen hebben daarnaast ook een film bekeken over het nut en de noodzaak van afvalscheiding. Verder heeft iedere klas een vuilniszak mogen 'ontleden' waarbij gekeken werd wat in de vuilnisemmer thuishoort en wat juist anders aangeboden (gescheiden) had moeten worden. Tot slot konden de kinderen ervaren hoe het is om achter het stuur van een echte veegwagen zitten.

Beloning
Uit dank voor de deelname en inzet van de kinderen ontvangt basisschool De Wieden van de gemeente een geldbedrag (¤ 500,-). Het bedrag gaat naar de klas die het meeste zwerfvuil heeft opgehaald. Dit is groep 5/6 met een eindscore van 23 kilo. De klas weet nog niet waaraan ze dit bedrag gaat besteden.

Knelpunten aangepakt
De schoonmaakactie vond plaats in het kader van het wijkveiligheidsplan voor de Aalanden. Dit plan stelt de gemeente Zwolle op in samenspraak met de wijkbewoners. In een wijkveiligheidsplan staan knelpunten beschreven ten aanzien van de veiligheid(gevoelens) in een wijk. Volgens de bewoners van de Aalanden kan de aanpak van verloedering en vernieling een positief effect hebben op het gevoel van veiligheid in de wijk. Zodoende is bij de gemeente het idee ontstaan om de aanpak van zwerfvuil en verloedering eens te bespreken op basisscholen. Een schoonmaakactie door basisscholen is daarvan het resultaat. Na De Wieden volgen later dit jaar nog vier andere basisscholen in Aalanden, namelijk: De Aquarel, Het Stroomdal, De Werkschuit en De Wilgenburg.