Gemeente Heerlen

Operatie Vliegwiel:

Samenwerking bij 'her'ontwikkeling centrum Heerlen

Het college van Heerlen is enthousiast over het initiatief van projectontwikkelaar 3W en Bouwbedrijven Jongen BV om samen te gaan werken aan de herontwikkeling van de stad. Door het gezamenlijk opstellen van een totaalvisie op de stad en door de herontwikkeling van gebieden krijgt de stad een positieve impuls. Het college ziet in het initiatief een waardevolle aanvulling op de lopende investeringen in het Heerlens centrum.

3W en Bouwbedrijven Jongen BV hebben het initiatief genomen voor wat inmiddels Operatie Vliegwiel wordt genoemd: zij willen - door het geven van gerichte impulsen aan de stad - een nieuwe dynamiek tot stand te brengen. Naast een zakelijk belang is dit initiatief ook ingegeven door betrokkenheid van beide bedrijven bij de stad.

Drie fasen

De eerste stap in de samenwerking is het opstellen van een totaalvisie op de stad om van daaruit plannen te maken voor te ontwikkelen gebieden. Daarbij is het de bedoeling zowel de kansrijke als de minder kansrijke plekken te ontwikkelen, om zo te komen tot een samenhangende en stimulerende aanpak van het stadshart. Voor de stedenbouwkundige visie wordt de voormalige Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt ingeschakeld. Met de totaalvisie die daaruit voortkomt wordt de eerste fase van Operatie Vliegwiel, de intentiefase afgerond. Vervolgens, als de partijen het eens zijn over de noodzakelijke en wenselijke ontwikkelingen kunnen deze worden uitgewerkt en getoetst op haalbaarheid in de ontwikkelfase, waarna ze gerealiseerd kunnen worden tijdens de realisatiefase in een Publiek-Private-Samenwerkings-constructie. Aan het einde van elke fase wordt besloten of er verder gegaan wordt met operatie Vliegwiel en wie daarin de partners zijn. Gezien de opgave die er ligt is het nadrukkelijk de bedoeling om meerdere partijen bij de ontwikkeling te betrekken.

Centrum

Bij de visieontwikkeling zal operatie Vliegwiel zich, in eerste instantie, met name richten op het centrum van de stad. Achterliggende gedachte is dat krachten gebundeld moeten worden en niet versnipperd. Het doel is te komen tot haalbare realistische plannen en zichtbare resultaten op afzienbare termijn om het vliegwiel vaart te geven.

Het college ziet hierin een waardevolle aanvulling op de impulsen die het college wil geven aan het centrum door de investeringen in het Glaspaleis, het Pleinenplan, de ontwikkeling van het Maankwartier en de revitalisering van de Schouwburg. Dit initiatief kan een verbindende schakel vormen tussen deze plannen en het 'oude' centrumplan.

Tijdens een vergadering van de commissie Stadsontwikkeling zal gepolst worden of het enthousiasme van het college gedeeld wordt door de commissie en raad.

Heerlen, 9 juni 2005

Meer informatie:
Gemeente Heerlen, Concernstaf Communicatie, Richard Pisters, (045) 56 04 070

3W, Nico Eurlings/ Noëlle Brouns, 043-366 77 78

---- --