--------------------------------------------------------------------------
 Persbericht 1 van 3: BEA denkt vloeibaar: introductie nieuwe AquaLogic?  
                              Productfamilie                              
--------------------------------------------------------------------------

Nieuwe service-infrastructuursoftware maakt maakt vrije stroom van informatie, processen en services mogelijk New York / Amstelveen, 09-06-2005

BEA Systems, Inc. (NASDAQ: BEAS) heeft vandaag BEA AquaLogic? geïntroduceerd, een nieuwe productfamilie die inspeelt op een nieuwe categorie zakelijke software: service-infrastructuur. Deze zal waarschijnlijk de belangrijkste voordelen in softwareontwikkeling opleveren sinds de introductie van Java-technologie tien jaar geleden.

BEA AquaLogic biedt een open en onafhankelijk platform voor het ontwikkelen, uitrollen, inzetten en beheren van een complete service-georiënteerde architectuur (Service-Oriented Architecture of SOA) in heterogene IT-omgevingen, inclusief .Net, Java of legacysystemen. Met BEA AquaLogic kunnen softwareservices een keer samengesteld en daarna overal ingezet worden (compose once and leverage anywhere, COLA). Hierdoor kunnen klanten geïsoleerde of 'bevroren' IT-assets omzetten in Enterprise Liquid Assets, waardoor zij sneller op veranderende omstandigheden in kunnen spelen.

"BEA AquaLogic is een antwoord op een van de grootste uitdagingen in organisaties vandaag de dag: het optimaal gebruiken van IT door de hele organisatie, op een effectievere en winstgevender manier," aldus Alfred Chuang, voorzitter en chief executive officer van BEA Systems, Inc. "De BEA AquaLogic productfamilie is een innovatieve suite van open, service-georiënteerde architectuur waarmee organisaties kunnen overgaan van applicatiesilos en verticaal geïntegreerde 'softwarestacks' naar horizontaal geïntegreerde 'servicenetwerken'. Deze servicenetwerken leveren snel zakelijke, IT-, persoonlijke en professionele services die de productiviteit van de organisatie verbeteren. Met BEA AquaLogic bieden we klanten een service-infrastructuur die zowel .Net als Java-omgevingen ondersteunt."

De huidige IT-omgevingen bestaan uit meerdere technologieën en applicatieplatformen die geen informatie kunnen delen zonder aanzienlijke integratie en coderen van software. Zelfs als nieuwe strategieën, inclusief SOA, worden geadopteerd, vereist het gebruikelijke zakelijke scenario een gedistribueerde en gemengde infrastructuur die moeilijk en tegen hoge kosten te integreren en beheren is.

BEA AquaLogic maakt het mogelijk om services die gebouwd zijn op heterogene platformen in kaart te brengen, beveiligen, beheren en samen te voegen door gebruik van compositie- en management tools. Hierdoor hoeven applicatiespecialisten en IT-professionals zich niet meer bezig te houden met het schrijven van code, maar kunnen zij zich richten op het samenstellen van bedrijfsprocessen die zich uitstrekken tot voorbij de organisatie en het internet. Zo kunnen zij sneller nieuwe diensten leveren aan werknemers, klanten, partners en leveranciers. Voor eindgebruikers betekent dit dat snel applicaties gecreëerd kunnen worden die zij afgestemd op hun specifieke eisen en behoeften.

Daarnaast maakt BEA AquaLogic de belofte waar van herbruikbare IT: IT-professionals en business architects kunnen services een keer creëren en ze overal waar nodig inzetten. Dit leidt tot kostenbesparingen en beter gebruik van de bestaande informatietegoeden. Met de benadering 'compose once, leverage anywhere' (COLA) kan IT meer waarde halen uit bestaande technologie en die beter op een lijn brengen met belangrijke zakelijke doelstellingen.

"Vroeger moesten organisaties kiezen: ze moesten óf een compromis sluiten om verschillende functies samen te laten werken, óf ze moesten hun IT-systemen verwijderen en vervangen," aldus Dennis Byron, vice president Business Process Automation and Deployment Software Research bij IDC. "BEA AquaLogic is een services-management benadering naar 'bus-enabled' integratie die ten grondslag ligt aan alle huidige en geplande producten, waardoor organisaties niet meer hoeven te kiezen tussen compromissen of verwijderen en vervangen van IT systemen."

De BEA AquaLogic productfamilie
Hoewel service-infrastructuur een nieuwe term is, combineert het diverse bestaande software tools en componentproducten die getuigen van de opkomst van SOA en webservices, inclusief een gedeelde backbone van messaging, management, dataintegratie en security servicesinfrastructuur. De BEA AquaLogic service-infrastructuur familie is ontwikkeld om de gehele levenscyclus (zie bijlage A) te adresseren en om een volledig in gebruik zijnde service-georiënteerde architectuur te beheren, over verschillende technologieën of applicatieplatformen, of die nu zijn gebaseerd op Java of .Net. De BEA AquaLogic visie bestaat uit zes productlijnen, waarvan de eerste drie vandaag zijn geïntroduceerd met vier eerste producten:


* BEA AquaLogic Messaging productlijn
BEA AquaLogic Service Bus (voorheen bekend onder de codenaam Quicksilver) is het eerste product dat Enterprise Service Bus en webservices beheermogelijkheden verenigt. Het helpt bij het versnellen van het gebruik van services en het vereenvoudigen van SOA-management in heterogene omgevingen. BEA AquaLogic Service Bus zal in de zomer van 2005 verkrijgbaar zijn.
BEA AquaLogic Service Registry is een business services registry die een basis biedt voor SOA-governance en -lifecycle beheer. BEA AquaLogic Service Registry biedt een op standaarden gebaseerd mechanisme met volledige ondersteuning voor de nieuwste UDDI V3 specificatie, waarmee services gepubliceerd en ontdekt kunnen worden. BEA AquaLogic Service Registry biedt daarnaast een breed spectrum aan servicebeschrijvingen en gebruiksinformatie in een centraal beheerde, betrouwbare en doorzoekbare locatie, waarmee het een eenvoudig toegankelijk 'System-of-Record' wordt voor alle SOA-informatie. AquaLogic Service Registry wordt aangeboden door middel van een OEM-overeenkomst met Systinet Corporation.
* BEA AquaLogic Data productlijn
BEA AquaLogic Data Services Platform (voorheen Liquid Data) biedt één beeld op data uit alle mogelijke bronnen in de organisatie. Hiermee kunnen data services als het toegangspunt dienen voor consistente informatie, zodat data services eenvoudig ontwikkeld, veranderd en opnieuw gebruikt kunnen worden. BEA AquaLogic Data Services Platform is het eerste op standaarden gebaseerde data services platform dat real-time read/write mogelijkheden bevat, waardoor de nauwkeurigheid verbeterd wordt. Het product zal later deze maand beschikbaar zijn.
* BEA AquaLogic Security productlijn
BEA AquaLogic Enterprise Security (voorheen WebLogic Enterprise Security) is een aanpasbare security infrastructuur die een service-georiënteerde benadering mogelijk maakt van de beveiliging van gedistribueerde applicaties. De gedeelde security infrastructuur en services kunnen ingezet en opnieuw gebruikt worden in de heterogene organisatie, waardoor security verbeterd en de efficiëntie van IT verhoogd wordt. BEA AquaLogic Enterprise Security is per direct beschikbaar.

BEA zal extra producten introduceren in de bovenstaande productlijnen en verwacht de AquaLogic productfamilie aan te vullen met drie extra productlijnen:

* BEA AquaLogic Process: software voor de combinatie en het beheer van verschillende, niet vergelijkbare services tot dynamische bedrijfsprocessen.

* BEA AquaLogic Portal: verhoogt de productiviteit van informatiewerkers in de hele organisatie.

* BEA AquaLogic Composer: een tool omgeving voor AquaLogic producten en extensies van derden voor de applicatiespecialist, service administrator en business analist.

Service-infrastructuur brengt SOA van pilot tot productie Tot nu toe maakten veel klanten gewoon gebruik van hun applicatieinfrastructuursoftware (applicatie- en integratieservers, ontwikkel tools en portalsoftware) om hun eerste SOA-projecten te ontwikkelen en in te zetten. Echter, als SOA overgaat van de pilot- naar de productiefase, hebben klanten een nieuwe infrastructuur nodig waarmee zij deze services snel kunnen ontdekken, beveiligen en beheren. Klanten bereiken dit punt over het algemeen als zij meer dan 50 services hebben gebouwd en ingezet: dan ontstaat een massa van services, een onhandelbaar en onbeheerd netwerk van services die blinde vlekken kunnen creëren in verschillende cruciale gebieden: het bereiken van een coherent beeld van data; zichtbaarheid in de prestaties van diensten en metrics; en zorgen voor de juiste beveiligingsniveaus.

Dit kan resulteren in hoge onderhoudskosten, uitgebreide integratie-inspanningen en slechte gebruikersadoptie: het tegengestelde van een flexibele IT-organisatie.

Met BEA AquaLogic heeft een organisatie de mogelijkheid om van de pilotfase van SOA-implementatie over te gaan naar een veilig en bedrijfsbreed gebruik van SOA. AquaLogic werkt als de lopende band bij het fabriceren van auto's. Daarmee vult het traditionele software coderingstools (die in deze vergelijking de onderdelen van auto's bouwen) aan.

Een natuurlijke uitbreiding voor BEA infrastructuur - Java en .Net omgevingen omvattend
BEA AquaLogic maakt gebruik van de BEA WebLogic applicatie-infrastructuur. Het BEA WebLogic Platform? is een vooraanstaande
Java-applicatieplatformsuite die klanten vandaag de dag gebruiken voor applicatie- en service-ontwerp en -ontwikkeling. Het hart van het BEA WebLogic Platform wordt gevormd door de BEA WebLogic Server®, recent nog geprezen vanwege zijn prestaties in een onafhankelijke studie door de Yankee Group. De nieuwste WebLogic versie zal later deze zomer beginnen met de introductie van BEA WebLogic Server 9.0, die wordt gevolgd door updates van BEA WebLogic Workshop, BEA WebLogic Portal en BEA WebLogic Integration.

De BEA benadering om de voordelen van SOA te realiseren bestaat uit drie kerncomponenten:

* Platform: BEA biedt een technologie-infrastructuur voor SOA met WebLogic Platform voor applicatie-infrastructuur en de BEA AquaLogic productfamilie voor service-infrastructuur;

* Practice: BEA heeft een grondige, bewezen SOA Domein Methodologie;
* People: BEA heeft SOA-expertise in haar mensen en partners.

BEA heeft bedrijven over de hele wereld geholpen bij het succesvol inzetten van SOA (zie bea.com/news voor BEA SOA case studies). De uitbreiding van zijn productportfolio met de BEA AquaLogic productfamilie is een logische volgende stap.

APPENDIX A

SERVICE INFRASTRUCTURE LIFECYCLE (Embedded image moved to file: pic08942.pcx)

--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------

Over BEA Systems
BEA Systems, Inc. (NASDAQ: BEAS) is een vooraanstaand leverancier van zakelijke infrastructuursoftware en biedt op standaarden gebaseerde platformen om de veilige stroom van informatie en services te versnellen. De BEA productlijnen - WebLogic®, Tuxedo® en de nieuwe AquaLogicTM familie van Service Infrastructuur - helpen klanten bij het reduceren van IT-complexiteit en het succesvol inzetten van service-georiënteerde architectuur, om de flexibiliteit en slagkracht van de organisatie te vergroten. Voor meer informatie, zie bea.com.
# # #