Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Korte toespraak Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen tijdens receptie op Nederlandse ambassade in Tokio

Dames en heren,

Allereerst dank ik mijn gastheer ambassadeur Jacobs voor het aanbieden van deze receptie. Ik ben nu sinds maandag in Japan. En ondanks dat het niet mijn eerste bezoek is, is het elke keer weer een bijzondere ervaring in dit dynamische land te zijn.

Het bezoek van de Nederlandse delegatie staat in het teken van water. Dan hebben we het over zaken als flood defence, watermanagement, en vooral over spatial planning and water. Ik hoop en verwacht dat de Nederlandse bedrijvendelegatie tijdens het bezoek veel nuttige contacten opdoet en kennis kan uitwisselen met hun Japanse counterparts. Ik heb al goede verhalen in dat verband al goede verhalen gehoord over het congres gisteren hier in Tokyo. Dit congres getiteld `Living with water, a different approach' was bijzonder interessant en heeft wat mij betreft al tot een goede kennisuitwisseling geleid. Zowel Japan als Nederland delen op het terrein van water heel veel knowhow. Knowhow die tot nieuwe inzichten en samenwerkingsverbanden kan leiden. De ondertekening van de declaration of intent over integraal waterbeheer gistermiddag is daar een goed bewijs van.

En die samenwerking is ook noodzakelijk. Want we staan voor enorme uitdagingen de komende decennia op het terrein van water. Niet in de laatste plaats door de mondiale gevolgen van klimaatverandering zoals zeespiegelstijging en extreme neerslag of juist droogte.

Dames en heren,

Ik kijk heel erg uit naar de rest van mijn bezoek. Zeker naar mijn bezoek aan de Wereld Expo in Aichi.

Op 19 april is - op de dag precies 405 jaar geleden dat water en wind het Nederlandse schip `De Liefde' naar Japan bracht - opende Kroonprins Willem Alexander het Holland paviljoen. Kortgeleden bracht Prime Minister Koizumi een bezoek aan ons land. En minister Bot heeft Japan ook recentelijk nog bezocht. De kwantiteit en goede sfeer van die bezoeken bevestigen de nauwe vriendschappelijke politieke en economische banden tussen onze landen. Mijn speciale dank gaat uit naar de mensen van de ambassde en onze Verkeersattaché Thomas Bleeker voor de onmisbare rol bij de voorbereiding van dit nu al geslaagde bezoek.

Maar laat ik u nu niet langer afhouden van de receptie. Recepties zijn toch vooral bedoeld om elkaar te spreken.

Kortom, ik hef graag het glas op de vriendschap tussen Japan en Nederland. Kampai!