Uitnodiging opening tentoonstelling Nederland en Indië

02.06.2005 / 11:06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Museum voor communicatie

't Oude moedertje stond bevend op het telegraafkantoor
Vriendelijk sprak de ambtenaar 'Juffrouw, aanstonds geeft Bandoeng gehoor'
Trillend op haar stramme benen greep ze naar de microfoon
en daar hoorde zij, o wonder, zacht de stem van hare zoon....

Dit fragment uit het lied van Willy Derby, genaamd 'Hallo Bandoeng', sluit naadloos aan bij het verhaal van een nieuwe tentoonstelling in het Museum voor Communicatie in Den Haag.
Grote afstanden, grote emoties vertelt het verhaal van contact op afstand. Over contact tussen twee landen: Nederland en Nederlands-Indië. Maar vooral ook over contact tussen mensen, ver van elkaar verwijderd. Aan de hand van persoonlijke verhalen laat de tentoonstelling indrukwekkende momenten uit de geschiedenis zien.

De tentoonstelling laat de mogelijkheden en beperkingen in de contacten tussen Nederland en Nederlands-Indië zien. Zo ziet de bezoeker brieven uit de VOC tijd, die er destijds acht maanden over deden om op de plaats van bestemming te komen. Geschreven vanaf het beroemde stoomschip de Sibajak. Maar ook een uniek telegram dat Koningin Wilhelmina in 1905 naar Nederlands-Indië stuurde om het belang van die contacten te onderstrepen.
Daarnaast worden er prachtige affiches uit de jaren dertig getoond, destijds ingezet om het telefoneren met Indië te promoten. Diverse beeld- en geluidsfragmenten complementeren de tentoonstelling, variërend van de legendarische Han Hollander, die in 1935 de verslaglegging van de voetbalwedstrijd Nederland - België deed, een radioverslag van de aankomst van postvliegtuig 'De Pelikaan' tot (uiteraard) het lied 'Hallo Bandoeng' van Willy Derby.

Het Museum voor Communicatie organiseert de tentoonstelling 'Grote afstanden, grote emoties' naar aanleiding van de Haagse Indische Zomer. Vier maanden lang wordt de aandacht gericht op de rijke Indische cultuur die in Den Haag te vinden is. Bijna alle Haagse musea en instellingen werken mee door middel van diverse tentoonstellingen, voorstellingen, optredens wandelroutes en evenementen.

Tentoonstelling: Grote afstanden, grote emoties
Looptijd: 10 juni t/m 28 augustus 2005
Locatie: Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag
Informatie: Telefoon: (070) 330 75 00, website: www.muscom.nl

---