Ingezonden persbericht

Draadloze Freelux-schemerschakelaar is goede vervanger van tijdklok

Nieuw methode van woningbeveiliging slaat aan

HEERENVEEN, 20050609 -- De draadloze Freelux-schemerschakelaar, die anderhalf geleden op de markt kwam, blijkt een zeer praktische oplossing te zijn voor het effectief laten branden van de sfeerverlichting in woningen bij afwezigheid van de bewoner(s). Inmiddels zijn er al circa twintigduizend van deze nieuwe methode van huisbeveiliging verkocht. Het bedrijf Oringe New Business Creation BV uit Nuis (Gr) ontwikkelde de Freelux en komt nu met een verbeterde versie.


De Freelux bestaat uit een afstandsbediening en een aantal stekkerschakelaars, die in de stopcontacten aangebracht moeten worden waarop de lampen zijn aangesloten. ,,In de afstandsbediening zit een lichtsensor, waardoor deze lampen bij het invallen van de schemering automatisch aanspringen. De mensen hoeven daardoor van tevoren - zoals bij tijdschakelklokken - niets meer in te programmeren en in te stellen'', vertelt Oringe-directeur Andries Pasma. In de afstandsbediening zit ook nog een intelligente chip ingebouwd, die zelf aan het eind van de avond berekent wanneer de lampen weer uit moeten springen. Dat tijdstip kan per dag verschillen. De schemerschakelaar laat bovendien 's nachts zo nu en dan op ongezette tijden de lampen enige minuten branden, om zo een bewoond huis na te bootsen en inbrekers op afstand te houden. De afstandsbediening dient in huis op een plek liggen (bijvoorbeeld in de vensterbank) waar de sensor licht en donker van buiten goed kan waarnemen.

Nieuwste versie

In de nieuwste Freelux-versie is de lichtsensor onder een hoek op de zon gericht voor optimale aan -en uit schakeltijden. Tevens kan de gebruiker via een indicatie-LED permanent zien dat de schemerschakelaar actief is. Deze knipperende LED versterkt tevens 's nachts het idee dat de alarmering actief is. Pasma voorzag de Freelux verder nog van grotere toetsen voor een gemakkelijkere bediening. Wat de grote voordelen van mijn vinding voor de consument zijn? ,, De Freelux biedt veiligheid én gemak. Geen programmeren, direct klaar voor gebruik en geen omkijken naar, het hele jaar door. We zijn tegenwoordig zo vaak van huis zijn voor een korte, onverwachte of lange duur dat de aandacht om vooraf de verlichting te laten branden er wel eens bij inschiet.
,,Ruim dertig procent van alle Nederlanders heeft een tijdschakelklok om inbrekers door middel van licht te weren. Deze categorie vormt mijn voornaamste doelgroep. In feite is het gebruik van een tijdschakelklok een uitnodiging voor dieven om een huis binnen te gaan. Omdat dergelijk licht op vaste tijden uit en aan springt, hebben zij gauw door dat er in dat huis niemand thuis is. De schemerschakelaar is veel dynamischer. Vijf procent van de Nederlanders heeft in zijn huis een alarminstallatie aangebracht. Ook voor hen is een draadloze schemerschakelaar denk ik heel interessant, omdat deze complementair is aan zo'n installatie. Oringe kan zelfs een aparte set leveren, die aan het alarm gekoppeld kan worden. Als de alarminstallatie dan afgaat, springen meteen ook alle lichten van de schemerschakelaar aan'', zegt Pasma.

Uitdaging

Voor Pasma was het ontwikkelen van de Freelux zeker een uitdaging en ook niet zonder risico. ,,Pas na een lange en kostbare periode van voorbereiding, weet je of het een geslaagde ontwikkeling is. Uiteindelijk is het antwoord aan de consument in de winkel.'' Oringe levert de Freelux aan de groothandel en grootwinkelbedrijven. De vinding kost ¤ 39,95 en is onder meer te verkrijgen bij electrovakzaken, bouwmarkten, winkels met huishoudelijke artikelen, verlichtingswinkels, etc. Inmiddels is naast productvernieuwing - de nieuwste versie van de Freelux ligt inmiddels in de schappen - nu ook ingezet op export.




Ingezonden persbericht