VVD



Nieuws

9 jun 2005 - Tekst Bibi de Vries (VVD) inzake
Spoeddebat WIA op donderdag 9 juni 2005

Onderwerp: Spoeddebat WIA

Woordvoerder: Bibi de Vries

Datum: 9 juni 2005

Alleen het uitgesproken woord geldt!!

Voorzitter, het slagveld thans overziend is de vraag 'wat gaan we doen, wat willen we wel en wat willen we niet?'

Allereerst een aantal constateringen:

1. Sociale partners wiebelen met allerlei varianten mee. Eerst een SER-advies, dan verdedigen ze het wetsvoorstel omdat ze er al jaren over praten. Maar nu zeggen ze 'toch maar niet'. Geen consistent gedrag, als ik zo vrij mag zijn.

2. De verzekeraars doen niet mee per 1-1-2006. Alleen als ze de concurrentie met het UWV niet aanhoeven.

3. Het UWV is nog het meest constructief en wil wel uitvoeren, maar ziet grote uitvoeringsproblemen.

4. Verzekeringsartsen zeggen: pas op voor een aanzuigende werking bij het duurzaamheidscriterium.

De VVD wil graag een oordeel van de Minister van Sociale Zaken hebben wat hij vindt van het feit dat zijn plannen door de door hem geliefde polderpartners niet meer gedeeld worden? Als ik naar de partners in deze politieke arena kijk, zie ik dat er geen draagvlak is voor de wetsvoorstellen zoals ze nu bij de Tweede Kamer liggen. Ik zie wel dat er op onderdelen meerderheden zijn.

De oppositie, de flank ter linkerzijde van mij, is tegen. Dat kun je verwachten. Maar het CDA en D66 hebben ook forse kritiek.

De positie van de VVD is als volgt: de VVD fractie is van oordeel dat er al veel op het WAO gebied is bereikt, deels in Paars (Wet Poortwachter) en voor het grootste deel door déze minister nl. door het door ons gewenste Schattingsbesluit per 1 oktober 2004 door te voeren. Dit was de stille revolutie. Dat kan deze minister op zijn conto schrijven. Maar zijn we er nu al? Nee, er moet nog wel wat meer gebeuren. Maar of het op deze manier moet? Ook nee.

Deze wet is een 3trapsraket.

1. onderste arbeidsongeschiktheidsklasse afschaffen. Prima, in ieder geval doen. Ook PvdA bepleit dit.

2. de WGA: de hybride uitvoering is niet te volgen. Moeten we dus ook zo niet doen. De politieke discussie ligt nu open op dit punt. Wordt het publiek of privaat. Voor wat betreft de VVD fractie vooralsnog publiek. Private uitvoering met een lastenverzwaring van 6 miljard euro is onacceptabel! Of dit bedrag nu over 6, 10 of 15 jaar wordt uitgesmeerd, verandert niets aan dit probleem. Bovendien: de mensen hier buiten zijn niet gek.

3. de duurzaamarbeidsongeschikten: - het criterium is nog niet uitgewerkt. Moet wel voordat er een fiat van de VVD op komt. - De VVD zet grote vraagtekens bij de uitkeringsverhoging van 70% naar 75%. Sociale partners houden zich, zo lijkt, niet aan het Sociaal Akkoord.

Voorzitter, het lijkt de VVD fractie zinvol dat we kijken wat we wel kunnen doorvoeren. Tijd nemen om het stelsel eenvoudiger en vooral goedkoper te maken als dat nodig is.