Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DN. 2005/1940
datum: 09-06-2005
onderwerp: Eigen risico Faunafonds

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mij verzocht een toelichting te geven op de discrepantie tussen mijn brief van 25 april jl. en het persbericht van het Faunafonds van 3 juni.

Het hanteren van een eigen risico bij tegemoetkomingen van minimaal EUR 250,-- per geval is in lijn met het beleid dat ik vorig jaar heb ingezet en met u tijdens het AO van 14 oktober 2004 is besproken om de tegemoetkomingen in de schade in overeenstemming te brengen met het beleid van provincies voor het criterium van 'belangrijke schade' bij de ontheffingverlening. Voorheen werd een eigen risico gehanteerd van EUR 115,-- per geval.
Met LTO is dit ook besproken en de afspraak is gemaakt om de financiële gevolgen hiervan voor bedrijven te monitoren.

Naar aanleiding van dit beleidsvoornemen heeft uw Kamer, met het oog op bedrijven die meerdere schadegevallen per jaar kennen, de motie van het lid Snijder-Hazelhoff aangenomen over de bundeling van schadeverzoeken per grondgebruiker. Deze motie beschouw ik als een ondersteuning van mijn beleid.
Ik heb het bestuur van het Faunafonds begin juni verzocht mij te adviseren over een praktische uitwerking van de motie. Zodra ik dit advies heb ontvangen, zal ik mij beraden en hierover in overleg treden met LTO en vervolgens (desgewenst) initiatieven tot aanpassing van de procedure nemen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

© Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit