Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benelux en Albanië ondertekenen Terug- en Overnameverdrag

Vandaag (donderdag 9 juni 2005) ondertekenen de Beneluxlanden en de Republiek Albanië een Terug- en Overname Uitvoeringsverdrag (T&O-verdrag). De ondertekening zal plaatsvinden tijdens het bezoek aan Nederland van de Albanese minister van Buitenlandse Zaken Islami.

Sinds 1960 opereren de Beneluxlanden gezamenlijk op dit vlak. Namens Nederland zal minister van Buitenlandse Zaken Bot het verdrag ondertekenen, namens België en Luxemburg nemen de ambassadeurs Teirlinck en Graff plaats aan de ondertekeningstafel.

Albanië is het eerste land waarmee de Beneluxlanden praktische afspraken aangaan, die uitvoering geven aan een tussen de Europese Unie en Albanië tot stand gekomen T&O-(moeder)verdrag. Op basis van dit verdrag is overeengekomen dat personen die zonder vergunning in de Benelux-staten of de Republiek Albanië verblijven, naar hun thuisland kunnen worden teruggestuurd. Naar verwachting zullen andere EU-lidstaten het voorbeeld van de Beneluxlanden volgen. Met het aangaan van deze overeenkomst geven de Beneluxlanden een effectievere uitvoering aan het terugkeerbeleid.

De Europese Unie is reeds eerder met Hong Kong, Sri Lanka en Macau T&O-(moeder)verdragen aangegaan. Met China, Algerije, Marokko, Turkije, Oekraïne, Pakistan en Rusland wordt hierover in EU-verband nog onderhandeld.