TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 09-06-2005

Televisie
TROS VERMIST

VERMIST ACTIE 'BRENG ISRA THUIS' ENORM SUCCES

De actie van TROS VERMIST 'BRENG ISRA THUIS' is een enorm succes. Aan de oproep in de door meer dan twee miljoen mensen bekeken uitzending van TROS Vermist van afgelopen vrijdag om kaartjes, emails en faxen te sturen naar de Ambassade van Libie in Den Haag, is massaal gehoor gegeven. Op zaterdagmiddag waren al 5.592 emailberichten voor de Libische Ambassade verzonden en op woensdagochtend overschreed de teller de 16.000. Al deze mails worden uitgeprint en bij de Libische Ambassade in Den Haag afgeleverd omdat men daar niet over een emailadres beschikt. De redactie van Vermist heeft daarnaast al 9.500 gedrukte kaartjes verstuurd naar mensen die geen kaarten kunnen uitdraaien via hun computer. Uit het hele land komen reacties van mensen die kaartjes uitprinten en deze op scholen en sportclubs uitdelen. Maar ook vanuit het buitenland komt hulp in de vorm van kettingbrieven en steunbetuigingen.

De grootouders van de in augustus 2004 naar Libië ontvoerde peuter Isra Aksema deden in VERMIST een dringend beroep op iedereen om druk uit te oefenen op de Libische regering nu diplomatiek overleg geen resultaat oplevert. De 2-jarige Isra is door haar vader Hasèn A. meegenomen nadat hij haar moeder Marisse van der Burg in haar woning in Goor om het leven had gebracht. Bijna een jaar lang is het Ministerie van Buitenlandse Zaken tevergeefs in overleg geweest met de Libische autoriteiten om Isra te te repatriëren. De familie van Isra zoekt nu andere wegen en de oproep om steun in Vermist heeft een overweldigende reactie opgeleverd. De grootouders van Isra, Clary en Ger van der Burg, zijn tot tranen geroerd door alle reacties. Al bijna een jaar leven ze in angst over het lot van hun kleindochter en stikken ze van verdriet om de dood van hun dochter Marisse. De actie 'BRENG ISRA THUIS' geeft hen troost en hoop.

Een ander speerpunt van de actie betreft mensenrechtenorganisaties, het bedrijfsleven en de politiek. TROS Vermist heeft alle leden van het Kabinet, Tweede Kamer en politieke partijen is om steun en actie gevraagd. Nederlandse bedrijven in Libië hebben aangeboden om aldaar emails te verspreiden in het Arabisch en Engels. Maar ook andere lobby's zijn gestart bij o.a. de Gadaffi International Foundation for Charity Associations en bij de nabestaanden van de Lockerbie-aanslag. Het adres van de Ambassade van Libië is Parkweg 15, 2585 JH Den Haag. Via www.vermist.nl kan men een email sturen.




TROS