Verbond van Verzekeraars

Herverzekeringskosten weer gestegen

De kosten die Nederlandse verzekeraars maken voor herverzekering zijn in 2004 opnieuw gestegen. Het verschil tussen wat verzekeraars betalen aan herverzekeringspremie en datgene wat ze ontvangen aan uitkeringen van de kant van herverzekeraars, zijn de herverzekeringskosten. De stijging van de kosten komt doordat herverzekeraars minder hebben uitgekeerd aan verzekeraars. De betaalde premie is niet verder gestegen.

De meeste verzekeraars dragen niet zelf het hele risico dat ze verzekeren: een deel van het risico dat zij zelf verzekeren, brengen ze onder bij een herverzekeraar. Dat heeft zn voordelen. Op deze manier kunnen verzekeraars hun eigen risico verminderen, of een hoger bedrag verzekeren dan zij op basis van hun eigen voorzieningen kunnen garanderen.

Duur
Maar herverzekeren is de afgelopen jaren steeds duurder geworden voor verzekeraars. Herverzekeraars hebben hun premies vanaf 2002 flink verhoogd in verband met de terroristische aanslagen vanaf 2001, enkele grotere natuurrampen (stormen in Frankrijk, overstromingen in Midden-Europa), toenemende waardeconcentraties en hun slechte beleggingsresultaten. In 2004 zijn de kosten toegenomen doordat ze minder van herverzekeraars teruggekregen hebben. Dat komt omdat de eigen schadelast van verzekeraars flink is gedaald. Herverzekeraars betalen doorgaans pas als de schade die een (directe) verzekeraar lijdt, hoger is dan een bepaald minimum.

Internationale verschillen
Niet iedere soort verzekering wordt in dezelfde mate herverzekerd. Wereldwijd bezien wordt bijna veertien procent van de schadepremies herverzekerd en slechts twee procent van de levenpremies'. Nederlandse schadeverzekeraars (inclusief ziektekosten en inkomensverzekeringen) herverzekeren ongeveer tien procent van de premie. Mogelijke verklaringen voor dit verschil zijn de verschillen in risicos in Nederland in relatie tot de rest van de wereld en een eventueel hoger eigen behoud.

'Bron: Global reinsurance market report 2003, december 2004, International Association of Insurance Supervisors.

Verzekerd!, juni 2005