Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Continuon Netbeheer wil slimme meters invoeren

Arnhem, 9 juni 2005 - Continuon Netbeheer, de beheerder van de elektriciteits- en gasnetten van Nuon, wil bij 100.000 huishoudelijke klanten een innovatief meet- en regelsysteem invoeren. De onderneming selecteert nu via een Europese aanbestedingsprocedure een leverancier. Kern van het systeem is een 'slimme meter' die via het elektriciteitsnet gegevens verstuurt. Hiermee kunnen de meterstanden op afstand worden uitgelezen. Verder kan het systeem op afstand de elektriciteit in- en uitschakelen, stroomuitval meten en netspanning registreren. Ook biedt het mogelijkheden voor meerdere tariefsoorten, energiebesparingacties en prepaid toepassingen.

Een proef bij 1.200 huishoudens in Arnhem en Lelystad wijst uit dat de techniek er klaar voor is. Begin 2006 wil de netbeheerder starten met het plaatsen van de 100.000 systemen. In het najaar van 2005 wordt een definitief besluit genomen over de invoering en de regio waar deze systemen ingevoerd worden.

Dat besluit hangt onder meer af van de wet- en regelgeving, die op dit moment sterk in beweging is. Voorwaarde voor Continuon Netbeheer is dat de wetgeving voldoende ruimte biedt om dit systeem bij al haar 2,8 miljoen klanten te installeren. Naar verwachting ontstaat hierover de komende maanden duidelijkheid.

Voordelen
Bij de slimme meters hoeven klanten de meterstanden niet meer zelf door te geven, omdat die meterstanden op afstand worden uitgelezen. Op elk gewenst moment zijn de actuele en juiste meterstanden bekend. Daarmee worden onjuiste meterstanden bij de jaarafrekening, verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier voorkomen.

Het opsporen van energiediefstal (fraude) wordt eenvoudiger. Wanneer het totale geregistreerde verbruik van een wijk of straat afwijkt van de hoeveelheid geleverde elektriciteit, kan er sprake zijn van energiediefstal.

Verder biedt het systeem energieleveranciers de mogelijkheid om nieuwe diensten (meerdere tariefsoorten), energiebesparingacties en prepaid toepassingen aan te bieden. Ook geeft het Continuon Netbeheer informatie over de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening, zoals netspanning en stroomuitval.

Over Continuon Netbeheer
Continuon Netbeheer is een dochteronderneming van Nuon. Als onafhankelijk netbeheerder staat de onderneming onder toezicht van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe). Continuon Netbeheer is verantwoordelijk voor het gas- en elektriciteitsnet van energie-onderneming Nuon. Ook is ze verantwoordelijk voor het distribueren en transporteren van elektriciteit en gas voor iedereen die dit wil produceren of afnemen. Het elektriciteits- en gasnetwerk is gesitueerd in de provincies Friesland, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland.

Bijlage: Infographic slimme meter
> >



Ingezonden persbericht