Ingezonden persbericht

Train leerkrachten om leerlingen veilig te leren internetten

UTRECHT, 20050609 -- In augustus 2005 start Technika 10 Nederland met het geven van trainingen Internet oké aan leerkrachten van het basisonderwijs en ouders. De cursus verschaft volwassenen inzicht in het internetgedrag van kinderen en leert ze hoe ze kinderen kunnen begeleiden om op een zo veilig mogelijke manier te surfen, chatten en e-mailen. Scholen kunnen Technika 10 Nederland inhuren om een training te verzorgen voor de leerkrachten van hun school of bijvoorbeeld tijdens een ouderavond.


In Nederland is 98% van de kinderen online. Thuis en op school wordt er druk gebruik gemaakt van internet. Kinderen surfen, spelen spelletjes, halen muziek of nieuwe programma's binnen, chatten, msn-en en e-mailen. Veel ouders en leerkrachten weten niet precies wat kinderen doen en wat ze daarbij allemaal tegenkomen.

Belevingswereld kinderen
Als opvoeder of leerkracht zul je je eerst moeten verdiepen in de belevingswereld van de internettende jeugd. Je zult ervaren dat je er helemaal niet zoveel voor hoeft te doen om opeens een pornografische afbeelding tegen te komen. Of ineens op een racistische website verzeild te raken. Ook ontdek je dat pestgedrag zich verplaatst van het schoolplein naar msn en e-mail en dat er via chatboxen heel wat ontmoetingen tot stand komen, die niet altijd zo bedoeld zijn.

Internet oké
De training Internet oké van Technika 10 Nederland geeft leerkrachten en ouders handvatten om om te gaan met internettende kinderen. Het geeft achtergrondinformatie en kennis over veilig internetten en leert hoe je problemen moet onderkennen en bespreekbaar kunt maken. De training gaat onder meer in op de belevingswereld van kinderen, wat zijn ongewenste websites en profielsites, hoe ga je om met privé-gegevens, chatboxen, msn en digitaal pesten.
Met de kennis en vaardigheden die de Technika 10-training biedt zijn opvoeders en leerkrachten toegerust om kinderen te begeleiden in het omgaan met de nieuwe media.

Schoolwebsite
Belangrijk onderdeel van de training Internet oké is ook de schoolwebsite. Hoe gaat een school om met de privacy van de leerlingen op de schoolwebsite? Worden er foto's getoond van de kinderen en hoe worden die getoond? Staan er e-mail adressen op de website (zowel van school, leerkrachten of zelfs leerlingen)? Foto's zijn te misbruiken. Eén klik op de muis en iedereen kan de foto opslaan op de eigen pc en bewerken. Niet alleen buitenstaanders doen dat, maar ook eigen leerlingen pesten elkaar hiermee.

Voorbereiding voor Diploma Veilig Internet
De training van Technika 10 Nederland is tevens een goede voorbereiding voor leerkrachten die het lespakket Diploma Veilig Internet in de klas gaan gebruiken. Technika 10 Nederland was nauw betrokken bij de totstandkoming van dit lespakket en de bijbehorende website www.iksurfveilig.nl voor leerlingen van de bovenbouw basisonderwijs.


Kijk voor meer informatie over de training Internet oké op www.technika10.nl/internetoke of bel met Sacha de Ruiter van Technika 10 Nederland: 030 - 262 59 80.



Ingezonden persbericht