Waterschap Peel en Maasvallei


Actualiteiten

09-06-2005

Graafwerkzaamheden Stadsniers gestart

Waterschap Peel en Maasvallei is deze week gestart met de eerste werkzaamheden bij de Stadsniers in Gennep en Ottersum. De werkzaamheden maken onderdeel uit van het waterschapsproject Stadsniers, dat erop is gericht om het hele Niersdal een veel natuurlijker karakter te geven. De Stadsniers heeft een specifiek ecologische functie. Dit houdt in dat de beek en het beekdal bijzondere natuurwaarden heeft, die we graag willen behouden (en uitbreiden).

De graafwerkzaamheden die nu zijn gestart, zijn in eerste instantie erop gericht om eventuele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen opsporen en verwijderen. Hiervoor is aan een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven. Omdat de werkzaamheden zich niet direct in bewoond gebied afspelen, is er geen direct gevaar. Uiteraard is het hele gebied wel verboden terrein voor onbevoegden.

Vanaf week 25, als het gebied helemaal schoon is, gaat de aannemer daadwerkelijk aan de slag met de aanleg van een nevengeul en drie amfibiepoelen. In totaal zal er circa 15.000 m3 grond worden verzet. Daar het project Stadsniers en de verhoging van de kades in Mook en Gennep in het kader van het project De Maaswerken dezelfde aannemer heeft, zullen deze werkzaamheden gelijktijdig uitgevoerd worden. Er zal in het Niersdal aan Ottersumse zijde een rijplatenbaan aangelegd worden, waarover het transport van gronden zal plaatsvinden. Hierdoor zal het transport door de kern van Ottersum tot een minimum beperkt blijven.

Flora en fauna
Het project Stadsniers van het waterschap voorziet onder meer in de aanleg van een nevengeul langs de Niers. Die kan dienen als verbinding voor bijvoorbeeld kikkers, padden en salamanders die in en om de rivier leven. In de directe nabijheid worden verder drie amfibiepoelen aangelegd. Deze poelen zijn ook belangrijk voor watervogels, libellen en waterjuffers. Die profiteren van de afwisseling van natte, halfnatte en droge stukjes.
In het gebied kunnen ook de struiken, kruiden en wilgen zich ontwikkelen. Hier maken ook insecten en vlinders graag gebruik van. In 2004 zijn in het gebied van de Stadsniers ook enkele bevers uitgezet. Door alle maatregelen worden de leefomstandigheden van het beestje verbeterd, zodat de bever weer goed kan terugkeren in dit gebied.
In de toekomst zullen runderen en paarden het gebied gaan begrazen.

De verwachting is dat alle werkzaamheden in augustus worden afgerond.

Meer informatie
Waterschap Peel en Maasvallei
Harrie Houben, projectleider Stadsniers
077 - 389 11 11