Socialistische Partij

Veerman laat zich inpakken door jagerslobby


09-06-2005 * Terwijl het Kabinet al in 2002 de drijfjacht op wilde zwijnen heeft verboden omdat het met teveel dierenleed gepaard ging, wil minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een variant van de drijfjacht weer toe staan. Tweede-Kamerlid Krista van Velzen is verbouwereerd dat deze minister opnieuw toegeeft aan de lobby van de jagers.

Krista van Velzen Van Velzen: "In 2002 heeft het Kabinet besloten dat drijfjacht omwille van de mate van dierenleed niet langer acceptabel is. Er is toen een achterdeurtje open blijven staan, namelijk dat de minister in speciale omstandigheden toestemming mag geven voor drukjacht. Dat had nooit mogen gebeuren. Wilde zwijnenpopulaties reguleren zichzelf. Maar jagers creëren een onnatuurlijk overschot aan dieren door bij te voederen. Vervolgens doen ze een beroep op de minister ontheffing van het verbod op drijfjacht om dit overschot uit de weg te ruimen. Minister Veerman mag daar niet aan toegeven."

Van Velzen: "Hier vindt een prachtig staaltje van gegoochel met woorden plaats. Nu heet het drukjacht in plaats van drijfjacht, maar feit blijft dat er groepen drijvers zwijnen opjagen en groepen jagers op deze dieren schieten. De drijfjacht is onder veel maatschappelijke druk al drie jaar geleden verboden. Het is nu eenmaal zo dat als er geschoten wordt op een rennend zwijn, de kans dat het dier niet dodelijk getroffen wordt vele malen groter is." Van Velzen roept de minister op alle vormen van drijfjacht te verbieden.

Het grote verschil tussen drijf- en drukjacht is de hoeveelheid mensen die ingezet worden. Bij drukjacht zouden 1 drijver 1 zwijn op moeten jagen waarna 1 jager het zwijn dood zou moeten schieten. Volgens de Ochtenden wil Veerman toestemming geven om met verschillende groepen van 5 drijvers en 5 jagers op zwijnen te jagen. Dat is dus drijfjacht en feitelijk verboden.