Gemeente Amsterdam

Kerkelijk Kleinood, werk van Nico Witteman (1900-1982)

9 juni 2005
---
webmaster Museum Ons' Lieve Heer op Solder besteedt dit voorjaar aandacht aan de Amsterdamse emailleur en edelsmid Nico Witteman. In de tentoonstelling van deze zeer veelzijdige en creatieve ambachtsman is voornamelijk kerkelijke kunst te zien zoals kruisen, kelken medaillons en sieraden

Leven en werk (1900-1982)

Witteman volgde zijn studie aan de kunstnijverheidsschool Quellinus. Na bij verschillende andere (inter)nationale edelsmeden in de leer geweest te zijn, vestigde hij zich in 1928 in Amsterdam met een eigen atelier.

Via onder andere het Instituut voor Kerkelijke Kunst aan de Leidse Gracht verkreeg hij veel opdrachten uit de katholieke wereld. Naast een creatief ontwerper en uitvoerder van religieuze en profane voorwerpen van edele metalen, koper, ijzer, lood en email was hij ook werkgever en opleider van talloze leerlingen die bij hem in zijn atelier het vak hebben geleerd.

Kerken in Amsterdam

Naar aanleiding van de tentoonstelling zal in de speciale uitgave van de nieuwsbrief `t Haantje onder andere een routebeschrijving langs de Amsterdamse kerken te vinden zijn. De route voert onder andere langs de kerk van de Heilige Johannes en Barbara op het Begijnhof en de kerk Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans in de Obrechtstraat.

Informatie voor bezoekers

Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder Oudezijds Voorburgwal 40