Gemeente Rotterdam

Nr. 101
9 juni 2005

College neemt principebesluit over voorlopig ontwerp Rotterdam Centraal

Het college van burgemeester en wethouders is in principe akkoord met een aantal voorlopige ontwerpen voor Rotterdam Centraal. Het gaat om het voorlopig ontwerp voor het stationsgebouw, het voorontwerp van het stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied en de inrichting van het Kruisplein, het Stationsplein, het Proveniersplein, het Delftseplein en de Conradstraat. Dit principebesluit van het College is een tussenfase in de uiteindelijke vaststelling van de voorlopige ontwerpen. Deze ontwerpen worden de komende weken ter advisering voorgelegd aan de deelgemeenteraad Noord, de Centrumraad en de raadscommissie Fysieke Infrastructuur en Verkeer. Ook worden omwoners geïnformeerd over de voorlopige ontwerpen. Begin juli hoopt het College dan een definitief besluit over het voorlopig ontwerp te nemen.

Het voorlopig ontwerp voor het stationsgebouw is een verdere uitwerking door Team CS van het in januari vastgestelde schetsontwerp. Het voorlopig ontwerp bevat geen grote afwijkingen ten opzichte van het schetsontwerp. Het voorontwerp van het stedenbouwkundig plan geeft de visie op de ontwikkeling en inrichting van het stationsgebied door de gemeentelijke ontwerpers in samenwerking met Team CS. In de voorontwerpen krijgen de fietsenstalling, de tramverbinding naar Noord en de parkeergarage onder het Kruisplein speciale aandacht.

Het college van B en W is niet de enige partij die het voorlopig ontwerp nog moet toetsen alvorens een definitief besluit kan worden genomen. Het ministerie van VROM moet het voorlopig ontwerp toetsen om subsidie voor nieuwe sleutelprojecten (NSP) toe te kunnen kennen aan het project. De ministers van VROM, Verkeer en Waterstaat en het Rotterdamse College streven er naar om dan voor de zomer een uitvoeringsovereenkomst te kunnen tekenen. Dan kan aan de laatste ontwerpfase voor het nieuwe Rotterdam Centraal worden begonnen: het definitieve ontwerp. Pas als dat akkoord is start de aanbesteding voor de nieuwe openbaarvervoer terminal. Naar verwachting start de bouw dan medio 2006. De bouw van een aantal onderdelen uit het plan, bijvoorbeeld de Weenatunnel, start eerder.

Bijgaand treft u de brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad (PDF, 341kB), waarin op alle onderdelen van het voorontwerp wordt ingegaan.

noot voor de redactie/