European Union

P E R S

9905/05 (Presse 141) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 8 juni 2005
9905/05 (Presse 141)
P 052/05
(OR. fr)

verklaring betreffende verkiezingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de verkiezingen
in de Centraal-Afrikaanse Republiek

De Europese Unie heeft kennis genomen van de verkiezingsuitslag die op 24 mei 2005 door de onafhankelijke gemengde verkiezingscommissie bekendgemaakt is. Gezien het verloop van de presidents- en parlementsverkiezingen die op 13 maart en 8 mei 2005 in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben plaatsgevonden, wenst de EU de hele bevolking, de civiele samenleving en de politieke partijen te feliciteren met hun streven naar een vreedzame oplossing voor de problemen die het land kent. De Europese Unie blijft echter bezorgd over de verschillende belemmeringen bij het tellen van de stemmen die in sommige bureaus in Bangui en sommige provincies van het land zijn gemeld. De EU roept de autoriteiten van de Centraal-Afrikaanse Republiek op ervoor te zorgen dat alle klachten geheel onpartijdig door het constitutionele hof worden behandeld.
De Europese Unie verzoekt alle betrokken partijen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en de pas verkozen president om samen te werken bij het introduceren van de hervormingen die onontbeerlijk zijn om in het land opnieuw een klimaat van vrede en vertrouwen tot stand te brengen, met volledige eerbiediging van de mensenrechten. 9905/05 (Presse 141) 2
NL
Met het oog hierop is de Europese Unie vastbesloten opnieuw volledig samen te werken in het kader van de Overeenkomst van Cotonou. De Europese Unie wenst dat de politieke dialoog met de autoriteiten van de Centraal-Afrikaanse Republiek intensiever wordt voortgezet om het herstel van de rechtsstaat en de sociale en economische stabilisatie van de Centraal-Afrikaanse Republiek te begeleiden.
De Europese Unie blijft de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek en de voortgang bij de uitvoering van de toezeggingen van de Centraal-Afrikaanse autoriteiten van nabij volgen, met name de volledige toepassing van de beginselen van de rechtsstaat, het politieke pluralisme, de onafhankelijkheid van de justitie, de eerbiediging van de mensenrechten en een goed economisch bestuur en behoorlijk bestuur. De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 5 5 0 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom