Gemeente Tilburg

24-5-2005
Versterking Popcentrum 013 door verbetering van vermogenspositie Verbreding programmering en sfeervol gebouw moeten leiden tot meer bezoekers

Het college stelt op basis van het ondernemingsplan van popcentrum 013 Regionale inspiratie, nationale aspiratie aan de raad voor om de subsidie voor 013 met 200.000 per jaar te verhogen voor een periode van drie jaar.

Daarnaast stelt het college voor om 013 een eenmalige subsidie van 495.000 te geven om het negatieve eigen vermogen van 345.000 aan te vullen en een start te maken met het opbouwen van eigen vermogen (150.000 ). De gemeente gaat ook een bedrag van 1.500.000 investeren in het gebouw. Voor dit bedrag wordt de kelder, de foyer en de box-office verbouwd.
Op 13 juni wordt dit voorstel in de raadscommissie Maatschappij besproken.

De gemeente heeft bij haar voornemen voor deze financiële impuls voor 013 een aantal overwegingen mee laten spelen. Zo heeft de organisatie na de doorlichting door Berenschot in 2003 veel van de aanbevelingen op eigen kracht uitgevoerd, waaronder een reorganisatie en het opstellen van een nieuw ondernemingsplan. Verder is gebleken dat de afhankelijkheid van MOJO en de zeer hoge kosten van publiekstrekkers het popcentrum erg kwetsbaar maken. Wethouder Backx: De gemeente heeft veel waardering voor de wijze waarop 013 zich de eerst vijf jaar heeft ontwikkeld met een relatief lage subsidie. 013 Heeft laten zien dat zij de kosten goed in de hand houden. Wij hechten grote waarde aan haar aantrekkingskracht en uitstraling, het is naast Amsterdamse podia het enige popcentrum met een landelijk bereik.

Verbreding en vernieuwing
Een structurele subsidieverhoging is volgens 013 noodzakelijk om het aantal bezoekers op peil te houden en om veelzijdiger en breder te kunnen programmeren. Dit houdt vooral in dat 013 naast de grote bekende artiesten, investeert in bijzondere programmering en samenwerking met andere podia in de eigen regio. De gedachten gaan hierbij uit naar verbreding van het concertaanbod, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de groeiende jongerenmarkt en het 35+-segment. Daarnaast blijft er aandacht voor moderne dansmuziek en wil het popcentrum haar voortrekkersfunctie blijven behouden voor de muzikantenscene. 013-directeur Guus van Hove: "013 is er voor iedereen. We willen in onze programmering een brede range aan bezoekers binnenkrijgen, van 5 tot pakweg 55 jaar. We willen onze landelijke uitstraling, die 013 zo uniek maakt voor Tilburg beslist vasthouden. We doen dat wel met versterkt regionaal elan. Partijen als Mundial, Theaters Tilburg, de Rock Academie, Factorium en Paradox zijn voor ons belangrijke samenwerkingspartners. Wij willen Tilburg graag een extra muzikale impuls geven die je met collega-podia in de stad gemakkelijker gestalte kunt geven".

Met de financiële impuls is 013 beter in staat om eigen vermogen op te bouwen, waardoor het op eigen kracht tegenvallers kan opvangen. Cultureel ondernemen heet dat. En dat wordt mogelijk met een gezond eigen vermogen dat op termijn circa
500.000 moet gaan bedragen. De eerste 150.000 vormen daarvoor een mooie opstart.

Een open en sfeervol gebouw
Volgens 013 voldoet het gebouw niet meer helemaal aan de nieuwe weg die het popcentrum wil inslaan. Guus van Hove: "We willen een open organisatie zijn, waarbij artiesten, muzikanten en publiek het kloppend hart vormen. Om die ambitie zowel in de programmering als de uitstraling naar het publiek waar te kunnen maken willen we de sfeer en intimiteit van ons pand verhogen.". De Boxoffice wordt een open en publieksvriendelijke entree vanaf de Veemarktstraat. De huidige foyer met garderobe wordt getransformeerd in een gezellige lounge gelegenheid waarin het publiek na het concert nog terecht kan voor een drankje, een hapje en elkaar. De garderobe verdwijnt naar de huidige fietsenkelder, die tevens wordt uitgerust met een nieuw backstage gedeelte voor artiesten. Ook komen er drie extra oefenruimtes en een muzikantenlounge voor de groeiende groep muzikanten die zo graag oefent in 013.