Gemeente Breda

College wil sluitingstijden cafés naar 03.00 uur


Het college van burgemeester en wethouders wil de café's in het centrum van Breda een uur langer open te laten zijn, namelijk tot 03.00 uur.

Nu moeten de meeste horecazaken om 02.00 uur dicht. Daarnaast wil het college het aantal nachtvergunningen uitbreiden van vijf naar zeven. Zaken met een nachtvergunning mogen tot 04.00 uur openblijven. Dit geldt alleen voor de horeca in het centrum, binnen de singels. Op 13 juni houden de commissies Algemene zaken en Economische zaken, Cultuur en Grondbedrijf een openbare hoorzitting over dit onderwerp. Daarna gaat het college met het voorstel naar de gemeenteraad.

Al enige tijd voert de gemeente samen met de horeca en andere belanghebbenden overleg over de openingstijden van de café's in de binnenstad. In Breda sluiten de café's in vergelijking met andere steden van dezelfde omvang relatief vroeg. Veel bezoekers kiezen dan voor een andere stad om uit te gaan en dat is slecht voor Breda. Het college wil dat Breda een aantrekkelijke uitgaansstad is voor jong en oud met een gevarieerd aanbod van horecazaken. Langere openingstijden kunnen hieraan bijdragen.

Een verruiming van de openingstijden van de horeca heeft geen gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. Het college wil wel de sluitingstijden van de broodjeszaken gelijk trekken met de overige horeca, dus om 03.00 uur. Nu zijn deze nog tot 04.30 uur open maar de bezoekers van deze zaken zorgen vaak voor overlast. Met deze maatregel wil de gemeente die overlast beperken.

Tot slot wil het college ook voorstellen om de openingstijd van poppodium Mezz te verruimen tot 04.00 uur. Op deze manier heeft Mezz de kans om de exploitatie beter rond te krijgen. Uit oogpunt van openbare orde zijn geen problemen te verwachten van een verruiming van de openingstijd.

Breda, 3 juni 2005