Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Oproep: kom op 13 juni naar Den Haag voor het WIA-debat (de nieuwe WAO)
---

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad roept mensen op om naar Den Haag te komen voor het bijwonen van een overleg over de nieuwe WAO. Op 13 juni a.s. bespreekt de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel voor een "nieuwe WAO", de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

De WIA pakt voor veel mensen, die in de toekomst arbeidsongeschikt raken, slecht uit. Het inkomen gaat sterk achteruit en het recht op re?ntegratie wordt kleiner of verdwijnt. De CG-Raad wil het recht op inkomensbescherming en reïntegratie voor alle mensen, die in de toekomst arbeidsongeschikt raken, goed geregeld zien in de WIA.

Wanneer: maandag 13 juni
Tijdstip: 11.00 uur tot 23.00 uur (voor de liefhebbers...) Waar: gebouw Tweede Kamer, Thorbeckezaal, ingang Plein 2

Van de CG-Raad zal in ieder geval Janny Lagendijk, beleidsmedewerker arbeid en sociale zekerheid, het overleg bijwonen. Telefoon: 030 - 291 66 00 of e-mail jlagendijk@cg-raad.nl.

---

Toelichting

In de nieuwe wet zijn er voortaan drie groepen arbeidsongeschikten. Voor elke groep zijn de effecten van de wet anders, maar gemiddeld genomen niet gunstig.


* 1535 % arbeidsongeschikt
Mensen die in de toekomst 15-35 % arbeidsongeschikt zijn hebben geen recht op een aanvulling op hun inkomen uit arbeid. Ze hebben ook geen recht op een uitkering. Zij hebben ook geen recht op re?ntergatie. Daarnaast hebben werkgevers geen recht op een no-risk polis of op premiekorting als ze mensen uit deze groep in dienst nemen. De voorspelling van het kabinet is dat meer dan de helft van deze mensen ontslagen zal worden.


* 35-80% arbeidsongeschikt
Mensen die in de toekomst in de groep 35- 80 % arbeidsongeschiktheid vallen, ontvangen een zeer lage uitkering. Deze uitkering wordt berekend op basis van 70% van het minimumloon, waarbij het percentage arbeidsongeschiktheid ook meetelt. Dus bijvoorbeeld 30% van de 70% van het minimumloon. Voor de re?ntegratie zijn zij geheel afhankelijk van de werkgever.


* 80-100% arbeidsongeschikt
Mensen die in de toekomst 80-100% arbeidsongeschikt zijn, hebben geen recht op re?ntegratieondersteuning.

(Geplaatst: 7 juni 2005)

---