Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Gemeenteraad

Kaderbrief 2005: het woord is aan de burger

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-06-2005) De gemeenteraad van Leeuwarden bespreekt maandag 13 juni de Kaderbrief 2005. Dit document is het verlanglijstje van de raad voor de komende periode. Aan de hand van de kaderbrief maakt het college van burgemeester en wethouders in het najaar de begroting en de meerjarenraming. Burgers kunnen tijdens de commissiebehandeling inspreken. De bijeenkomst vindt plaats op het stadhuis en begint om 19.30 uur.

Burgemeester en wethouders hebben al aangegeven dat de komende jaren weinig geld beschikbaar is voor nieuw beleid. Het beschikbare budget wordt onder andere ingezet voor veiligheid, sociale voorzieningen en een nieuw onderkomen voor de brandweer. Daarnaast wil het college geld reserveren voor grote infrastructurele projecten, zoals de inrichting van het Oldehoofsterkerkhof. Het college doet dit jaar geen nieuwe bezuinigingsvoorstellen, omdat er al een forse maatregelen aan de organisatie zijn opgelegd.

Raadlid Gijs Jacobse van de Leeuwarder Lokale Partij: "De kaderbrief staat al grotendeels in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Het college komt niet met extra lastenverhoging of pijnlijke bezuinigingen. En hoewel het college in de kaderbrief weer wat aandacht voor de mens in de stad lijkt te krijgen, blijven grote projecten helaas de boventoon voeren."

Tijdens de openbare behandeling van de kaderbrief kan iedereen die dat wil zijn wensen kenbaar maken. "Het is belangrijk dat we de burger betrekken," vindt raadslid Henk Drewel van het CDA. "De gemeenteraad heeft al een aantal wensen kenbaar gemaakt. Nu heeft de burger de gelegenheid om in te spreken."

Gijs Jacobse: "Wat ik van burgers wil horen is wat zij belangrijk vinden. Wat vinden zij nodig in de buurt? Maar ook zou ik van burgers willen horen waarop de gemeente zou kunnen bezuinigen. Zij zien vaak het beste waar geld over de balk wordt gesmeten."

Henk Drewel: "De inhoud van de kaderbrief raakt de burger direct. We moeten daarom de tijd nemen om het beleid uit te leggen. Het beleid moet transparant zijn. Eerlijk en open."