Gemeente Woudrichem

09/06/2005
Proef op A27: 70 km/h

Onder de noemer: "Proef, lagere snelheid: betere doorstroming"start Rijkswaterstaat maandag 13 juni tot en met vrijdag 24 juni 2005 een proef met snelheidsverlaging in de ochtendspits. Op de A27 richting Utrecht, tussen de Keizersveerbrug en de Merwedebrug zal de snelheid voor de duur van twee weken worden teruggebracht naar 70 km per uur.

Als proef gaat Rijkswaterstaat dynamisch verkeersmanagement inzetten op het knelpunt A27 richting Utrecht tussen de Keizersveerbrug en de Merwedebrug. Op dit traject ontstaat op werkdagen tijdens de ochtendspits file. In de huidige situatie wordt de weggebruiker vanaf circa 05.30 uur geconfronteerd met reistijdverlies.

Wat houdt de proef in ?
De eerste fase van deze proef wordt gehouden van 13 t/m 24 juni 2005. Tijdens deze periode wordt, in de ochtend, voordat er file ontstaat een snelheidsbeperking van 70 km/u ingesteld. De borden boven de weg geven dit aan. Bij deze snelheid kunnen zoveel mogelijk voertuigen het traject tussen de Keizersveerbrug en de Merwedebrug passeren met zo min mogelijk reistijdverlies. Rijkswaterstaat probeert hierdoor de file uit te stellen en zo snel mogelijk op te lossen. De KLPD zal toezien op de gereden snelheid.
Door de weggebruiker uit te nodigen dezelfde snelheid te hanteren, treden er minder onverwachte remmomenten op en wordt de noodzaak om van rijstrook te wisselen ook teruggebracht. Hierdoor ontstaat een rustiger wegbeeld.

Resultaten
Twee "gewone" werkweken bieden voldoende gegevens om de proef goed te beoordelen. De resultaten van de proef worden medio juli verwacht. Op basis van de resultaten volgt een besluit of de maatregel, al dan niet in aagepaste vorm, permanent wordt ingezet. Tevens wordt bezien of er nog meer locaties in aanmerking komen voor soortgelijke pro-actieve maatregelen.

Passend in landelijk beleid
'Rijkswaterstaat ontwikkelt korte termijn maatregelen om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren. Deze proef op de A27 is daar één van. Een andere zijn de verkeersinspecteurs van Rijkswaterstaat die worden ingezet om de filevorming na ongevallen te beperken door de afhandeling te versnellen.'

Communicatie met de weggebruiker
Langs de weg wordt, na het Esso-station, een tekstkar geplaatst waarin Rijkswaterstaat de proef aankondigt.
Voor vragen kan de weggebruiker terecht bij het (0800) - 80 02 infonummer van Rijkswaterstaat.
Tevens wordt er een tekstkar geplaatst, net na de Keizersveerbrug, waar de weggebruiker wordt geattendeerd op snelheidstoezicht.