Gemeente Soest

Luchtkwaliteit

Datum: 13/06/2005

Wel verbetering ten opzichte van 2003

Luchtkwaliteit langs wegen gemeente Soest voldoet niet aan norm

De luchtkwaliteit langs 14 wegen in de gemeente Soest voldeed in 2004 niet aan de wettelijke grenswaarden. Het gaat hier om de grote doorgaande wegen in Soest en Soesterberg zoals de A28, het traject Vredehoffstraat-van Weedestraat-Middelwijkstraat-Birkstraat en het traject Koningsweg-Ossendamweg-Vondellaan en de Nieuweweg. De grenswaarde voor stikstofdioxide wordt langs deze wegen overschreden. Dat blijkt uit een rapport dat de gemeente jaarlijks moet opstellen in het kader van het Besluit Luchtkwaliteit.

* Dowloaden rapport (in pdf-formaat):
Rapport Luchtkwaliteit 2004

Naast de overschrijdingen van stikstofdioxide zijn er overschrijdingen van de hoeveelheid fijn stof berekend voor de Steenhoffstraat, van Weedestraat, Middelwijkstraat en de Birkstraat (van begin bebouwde kom tot de kruising met Vondellaan). Deze vervuiling is niet alarmerend te noemen. Uit het derde rapport van de provincie Utrecht over milieuaspecten van verkeer en infrastructuur (MAVI-3) blijkt dat in alle Utrechtse gemeenten de grenswaarden voor fijn stof worden overschreden.

De luchtverontreiniging met stikstofdioxide en fijn stof wordt veroorzaakt door het verkeer. Voor de overige luchtkwaliteitseisen (o.a. benzeen, koolmonoxide) waarover de gemeente dient te rapporteren, zijn geen overschrijdingen geconstateerd.

Op basis van dit rapport wordt geschat dat er 400 woningen en gebouwen zijn gelegen in de zone waarin sprake is van te hoge concentraties luchtverontreinigende stoffen. Daarin wonen of verblijven naar schatting ongeveer 950 mensen.

De vervuiling door stikstofdioxide en fijn stof in de gemeente Soest is volgens het Besluit Luchtkwaliteit niet ernstig genoeg om maatregelen te moeten nemen.

In vergelijking met 2003 is er overigens sprake van een verbetering van de luchtkwaliteit. Toen werd bij 16 wegen in de gemeente Soest een overschrijding van de wettelijke norm geconstateerd. Die verbetering wordt toegeschreven aan betere meteorologische omstandigheden in 2004; meer wind en lagere temperaturen verminderden de vervuiling.

In het rapport is ook een toekomstscenario voor 2010 opgenomen. Hieruit blijkt dat naar verwachting in 2010 langs alle wegen in Soest en Soesterberg aan de normen zal worden voldaan. Dit komt door het schoner worden van motoren.

Luchtverontreiniging kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen en dieren en kan schade veroorzaken aan planten en gebouwen. Stikstofdioxiden en fijn stof kunnen schade aan de luchtwegen veroorzaken en kunnen hooikoorts, allergische en astmatische problemen versterken.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer