Gemeente Oirschot

Werkgroep Plattelandsvernieuwing verontrust over stilleggen fietspad Oude Grintweg

De gemeente Oirschot en Boxtel zetten zich al vanaf de jaren negentig in voor een veilige fietsverbinding tussen beide gemeenten. Bij het ontwerp zijn zowel inwoners als andere partijen betrokken, zoals het Brabants Landschap. Het resultaat is een heel breed plan, waarin naast verkeersveiligheid, ook andere ambities in het ontwerp meegenomen zijn, zoals natuurontwikkeling van het Groene Woud. De bestemmingsplanprocedure is hiervoor bijna afgerond, maar er is te weinig geld voor realisering. Gevolg: alle werkzaamheden, zoals grondaankopen en de uitwerking van bestekken, liggen sinds april stil.

Financiering een probleem

Zowel de gemeente Boxtel als de gemeente Oirschot heeft aanzienlijke middelen gereserveerd om dit project te kunnen realiseren. Voor Oirschot is dat een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro. Ondanks dit blijft er toch nog een tekort van 1,9 miljoen euro voor Oirschot.

Het samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) had aanvankelijk een fors subsidiebedrag toegezegd voor de aanleg van het fietspad, waarmee dit gat gedicht kon worden. Bij nader inzien bleek deze pot echter leeg te zijn. De gemeente Oirschot heeft zich nu tot de provincie gewend, met het verzoek om financiële steun. Het gaat immers niet alleen om lokale belangen.

Ongerustheid

Het onderwerp Fietspad Boxtel stond afgelopen maand ook op de agenda van de werkgroep Plattelandsvernieuwing. De leden lieten blijken dat ze erg ongerust zijn over de voortgang van het project. Een veilige fietsverbinding is volgens de werkgroep hard nodig, want elke verkeersdode is er een te veel. De vergadering kreeg het gevoel dat er blijkbaar wél geld voor natuurontwikkeling is, maar dat er voor veiligheid (fietspad Oude Grintweg) geen cent is. Het is een vergelijking die natuurlijk niet getrokken mag worden, maar feit is wel dat de gemeente tot nu toe nog geen subsidie mocht ontvangen voor het fietspad.