Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Unitas Schaakfestival: Pel wint snelschaken, SC Groningen wint rapid voor teams
Op het 10e Unitas Schaakfestival - dat elk jaar in het tweede weekend van juni wordt gehouden - heeft Unitasser Bonno Pel overtuigend de Recessie Snelschaakbokaal gewonnen, waarbij hij als enige ongeslagen bleef met een eindscore van 8 uit 9. Op weg naar de eindzege won hij van Yge Visser - die tweede werd - en Sipke Ernst, die derde werd. Vierde is Grisha Kodentsov (Unitas) geworden. Bonno Pel is de vierde houder van deze wisselbokaal, met als eerdere winnaars Whee Ky Ma (2000 en 2001), Sergei Tiviakov (2002) en Yge Visser (2003 en 2004). In totaal deden 40 schakers aan dit onderdeel van het festival mee.

Het middagonderdeel van het Unitas Schaakfestival is het Rapid voor Viertallen, met 60 schakers ook dit jaar weer het drukst bezochte onderdeel. Hier toonde SC Groningen - bestaande uit Yge Visser, Erik Hoeksema, Luuk van Kooten en Cor Kamstra - zich oppermachtig, en dit viertal won het toernooi met grote voorsprong.
Tweede werd Schwarzes Kabinet, een Unitas viertal. De verrassing van het toernooi was het viertal Onderbond, een zogeheten vrij team. Het concept 'vrij team' is een oplossing voor spelers die zelf geen team hebben. De organisatie maakt van spelers op de 'vrije lijst' zelf zo passend mogelijke viertallen. Het vrije viertal 'Onderbond' was daar een van en wist als derde te eindigen, en werd daarmee het eerste vrije viertal ooit dat een geldprijs won. Een opmerkelijke prestatie.

Tegelijk met het Rapid voor Viertallen werd de NOSBO Jeugd Grand Prix Unitas gehouden. Dit is een onderdeel van de cyclus NOSBO Jeugd Grand Prix 2005 en was tegelijk ook de afsluiting daarvan. Er deden meer dan 80 jeugdschakers aan mee, en het werd gewonnen door Erik Jan Hummel van SC Groningen. Daarmee werd hij tevens de nieuwe Open Jeugdkampioen van Unitas. Een gewilde titel overigens, want de geluiden willen dat de Unitas Wisselbokaal de grootste in het NOSBO-gebied is. De gehele cyclus van de NOSBO Jeugd Grand Prix 2005 werd gewonnen door Assenaar Frank van der Werff. Een geweldige prestatie van deze jeugdspeler.

In 2006 zal het Unitas Schaakfestival uit twee dagen bestaan, vanwege het dan 80-jarige bestaan van SV Unitas.

Zie voor de volledige eindstanden van het festival zie de Unitas festivalpagina's.


---

Nederlandse dames herstellen zich in tweede ronde EK

Zo slecht als de eerste ronde verliep voor de Nederlandse dames, zo goed verliep de tweede ronde. Alleen Arlette van Weersel moest haar meerdere erkennen in Julia Demina. Peng tikte Anna Odo van het bord en Petra Schuurman won op de 119e zet een 'kaal' eindspel van dame tegen toren van tegenstandster Kuzevanova. Desiree Hamelink wandelde met haar koning winnend de stelling van tegenstandster Talmazan binnen en Marlies Bensdorp had weinig moeite een eindspel met een goede tegen een slechte loper te winnen van tegenstandster Vetrila.

Klik hier om de partijen na te spelen.

(Voor eerdere rondeverslagen: scroll naar beneden)

Slechte start Nederlandse dames op EK

---

Winnaars Royal Haskoning NK Schoolschaken 2005 bekend

Afgelopen zaterdag 11 juni vielen de beslissingen tijdens de finaledag van het Royal Haskoning NK Schoolschaken 2005 te Nijmegen. Een dagverslag is op de toernooisite te lezen, inclusief alle uitslagen en de eindstanden.

Bij het Voortgezet Onderwijs I werd - na een ware nek-aan-nekrace - het Stanislas College kampioen. Ze eindigden in match- en bordpunten gelijk met het Gertrudiscollege, maar werden eerste omdat het resultaat aan het vierde bord in de onderlinge wedstrijd werd weggestreept.

Bij het Voortgezet Onderwijs II was het Stedelijk Gymnasium uit Leiden duidelijk de sterkste. Twee van de drie matches werden met 4-0 gewonnen.

Bij het Basis Onderwijs ging de winst naar de Annie M.G. Schmidtschool. De Almelose Montessorischool werd tweede en De Paedwizer derde.

Lees ook het finaleverslag van de 13-jarige Henrieke van der Knijff: 'Driestar College tweede bij NK Schoolschaak!'