Gemeente Hengelo

BIBOB-convenant ondertekend

Extra middel om vergunningen aan criminele organisaties te weigeren

Vrijdag 10 juni ondertekende wethouder Ter Ellen namens de gemeente een convenant met Bureau BIBOB, als middel om het ongewild aanbieden van hulp of voorzieningen aan criminele organisaties tegen te gaan. De wet BIBOB (Wet Bevordering Integriteits Beoordelingen Openbaar Bestuur) trad per 1 juni 2003 in werking. De bedoeling van de wet is dat overheden en zelfstandige bestuursorganen meer middelen in handen krijgen om vergunningen te weigeren of reeds bestaande vergunningen in te trekken als er sprake is van een ernstig gevaar dat de vergunning of de subsidie wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten of het witwassen van geld.

BIBOB

Om te bepalen of er sprake is van gevaar kunnen bestuursorganen bij het landelijke bureau BIBOB, dat is ondergebracht bij het Ministerie van Justitie in Den Haag, een advies vragen over de kans dat een betrokkene strafbare feiten zal plegen of geld zal witwassen. Bureau BIBOB heeft de mogelijkheid om zogenaamde gesloten bronnen (zoals de belastingdienst en verschillende justitiële bronnen) te raadplegen die bestuursorganen zelf niet kunnen inzien.

Beleidslijn en werkafspraken

Voordat een overheid de stap naar bureau BIBOB kan zetten, moet zij eerst in een beleidslijn aangeven wanneer en bij welke soort vergunningen en subsidies eventueel wordt overgegaan tot een toetsing bij het bureau BIBOB. Het Hengelose College beperkt de mogelijkheden die de wet biedt vooralsnog tot de beleidsvelden horeca, prostitutie en coffeeshops.

Bovendien moeten er werkafspraken gemaakt worden tussen het bureau BIBOB en de overheid die een advies vraagt. Deze werkafspraken zijn door de gemeente Hengelo vastgelegd in een convenant dat vandaag met bureau BIBOB is gesloten.

Convenant

In convenant zijn werkafspraken vastgelegd over o.a. de volledigheid van het verzoek, het tarief, de registratie van het verzoek en de reikwijdte. Op de verstrekte informatie rust een geheimhoudingsplicht. De werkafspraken worden periodiek geëvalueerd.