Gemeente Hengelo

College van B&W van Hengelo kiest voor gewijzigde fasering en financiering Hart van Zuid

Eerder investeren noodzakelijk

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo heeft deze week ingestemd met plannen om de ontwikkeling van het EMGA terrein op te nemen in de eerste fase van het herstructureringsproject Hart van Zuid.

De begroting voor de eerste fase levert, onder meer door deze vervroegde aanschaf en veranderende economische omstandigheden een tekort van 12,3 mln. euro op. Het college kiest ervoor om de reservering van 17 mln. euro die in de samenwerkingsovereenkomst met ontwikkelaar Van Wijnen Groep is vastgelegd voor het gehele project, nu volledig in te zetten voor de eerste fase. Deze eerste fase behelst de ontwikkeling van de deelgebieden Lansinkveld, met onder meer de vestiging van het community college van het ROC van Twente, Langeler Erve, een woongebied met 270 huizen, een deel van de benodigde hoofdinfrastructuur en de bouw van 235 woningen op het terrein van EMGA ten zuiden van het Esrein. In totaal omvat deze eerste fase ongeveer 35% van het plangebied van Hart van Zuid.

Eerdere besluitvorming

In december 2004 zijn door de gemeenteraad de Notas van Uitgangspunten voor de deelplannen Lansinkveld, Langeler Erve en de hoofdinfrastructuur onder voorwaarden vastgesteld. Eén van die voorwaarden was dat de economische uitvoerbaarheid diende te worden aangetoond in een exploitatieopzet. Uit nader onderzoek door het projectbureau Hart van Zuid moet worden geconcludeerd, dat het op basis van huidig inzicht in kosten en ontvangen of reeds toegezegde bijdragen niet mogelijk is een sluitende grondexploitatie te presenteren voor deze drie deelgebieden.

EMGA - percelen

Uit onderzoek naar milieueffecten door het projectbureau Hart van Zuid is gebleken dat de verwerving van een deel van het terrein van exploitatiemaatschappij EMGA nodig is om de ontwikkeling van Langeler Erve voortvarend ter hand te nemen. Ook voor een goede toekomstige ontsluiting van deze wijk is het aankopen van het EMGA terrein vereist. Dankzij de nu voorgestelde verhoging van de investeringsbijdrage in de eerste fase kan zowel met Langeler Erve als met de herstructurering van het zogenaamde deelgebied 10, de EMGA percelen, worden gestart. In het voorkeursmodel van het college voor de eerste fase van Hart van Zuid wordt voorzien in de realisatie van 235 woningen op het terrein van EMGA.

Planning

Als de gemeenteraad instemt met dit voorkeursmodel voor gewijzigde fasering en financiering kunnen benodigde percelen worden verworven en andere voorbereidende werkzaamheden worden voortgezet. Naar verwachting kan dan in juni 2006 gestart worden met de daadwerkelijke aanleg van de woningen en wegen.

Overige besluiten

Verder hebben burgemeester en wethouders ingestemd met het opstellen van een risicoanalyse die ten behoeve van de projectbeheersing bij de verdere besluitvorming betrokken wordt. Ook gaat het college akkoord met een overheveling van 0,5 mln euro vanuit de eigen middelen van de projectorganisatie ten behoeve van industrieel erfgoed in Lansinkveld Noord. Met betrekking tot de sociale woningbouw in de eerste fase wil het college nog in overleg treden met de corporaties. Hierbij houdt het college vast aan het eerdere uitgangspunt dat er hiervoor geen lagere grondprijs zal worden gehanteerd. De eerder dit jaar toegezegde rijksbijdrage van 4 miljoen euro is niet in de huidige begroting opgenomen. Daartoe wordt nu eerst een business case opgesteld die aan het ministerie van VROM wordt voorgelegd in het kader van de uitvoeringsagenda van de Nota Ruimte. Het college treedt met het rijk nader in overleg omtrent het verkrijgen van aanvullende financiering. In samenwerking met de Stichting Hart voor Zuid, het overkoepelend samenwerkingsorgaan van omwonenden, zijn richtlijnen voor sociale kwaliteit in het gebied Hart van Zuid benoemd. Het college geeft aan deze richtlijnen te willen betrekken bij de verdere uitwerking van de stedenbouwkundige plannen en de inrichting van de openbare ruimte. Verantwoordelijk wethouder Kok kijkt verder dan deze eerste fase. "Dit is goed voor Hengelo, maar het is van groot belang dat we nu ook al samen met alle betrokken partijen gaan werken aan de aorta van het Hart van Zuid, te weten het stationsgebied. Daar zullen toch met name de voorzieningen gerealiseerd worden die voor de regio, ook de EU-regio hun waarde hebben."

Kernfeiten eerste fase Hart van Zuid


- Ontwikkeling van 17,4 hectare binnenstedelijk gebied.
- Circa 35 % van het totale plangebied van Hart van Zuid.
- Realisatie van circa 600 woningen. Waarvan 100 woningen in Lansinkveld, 235 in
deelgebied 10 (het EMGA terrein ten zuiden van het Esrein), en 270 in Langeler Erve.

- Aanleg van de Laan Hart van Zuid vanaf de Breemarsweg tot aan het Esrein (600
strekkende meter).

- Herinrichting wegenstructuur Lansinkveld. (o.a. Lansinkesweg, noordelijk deel van de Industriestraat).
- Realisatie van het ROC van Twente in de voormalige Gieterij van Stork.

- Herbestemming van het Hijsch- gebouw.

Kijk voor meer informatie op www.hartvanzuid.nl