Gemeente Nuth


13-06-2005

Voorkom vernielingen in het openbaar groen

Een enkele keer per jaar vinden er vernielingen in het openbaar groen plaats die ons voor raadsels zetten. Het betreft veelal bomen die er jaren en soms tientallen jaren over hebben gedaan om tot het formaat en schoonheid te komen die ze heden ten dagen hebben. Omdat het voor ons onbegrijpelijk is dat een persoon moedwillig een boom of een andere groenvoorziening vernielt, willen wij u deelgenoot maken van deze voorvallen. We vragen uw medewerking bij het opsporen van de daders bij de volgende twee zaken:

In 2003 heeft de Landinrichtingsdienst Herinrichting Centraal Plateau onze gemeente een kunstwerk geschonken. Dit kunstwerk bestaat uit een aantal roestvrijstalen zuilen en een rode beuk. De boom met de zuilen staan nabij de splitsing Maastrichterweg-Beekerweg (ten noorden van Terstraten). In de nacht van dinsdag op woensdag 11 mei heeft een onbekende de rode beukenboom omgezaagd. De boom stond buiten de bebouwde kom op een plaats waar niemand er overlast van kon ondervinden.

Op 19 mei jl. is door medewerkers van onze afdeling Openbare Werken geconstateerd dat een van de Metasequoias in Achter de Heggen te Hulsberg er zeer slecht bij staat. Bij een nader onderzoek is geconstateerd dat op 1 meter hoogte rondom de stam van de boom een groot aantal gaten is gemaakt. Waarschijnlijk met een puntig voorwerp. Het gevolg hiervan is dat de sapstroom van de boom op diverse plaatsen is onderbroken en de boom hierdoor zal dood gaan.

Aangezien hier sprake is van vernieling van gemeentelijke eigendom doet de gemeente altijd aangifte bij de politie van deze daden. Wie heeft er rond deze bewuste voorvallen iets verdachts gezien? U kunt u dit melden bij het Servicepunt 565 91 11 of bij meld misdaad anoniem, telefoonnummer 0800-7000. Voor meer informatie kunt u kijken bij www.meldmisdaadanoniem.nl. Mocht u in de toekomst getuige zijn van vernielingen, schroom dan niet om dit te melden. Uw alertheid voorkomt dat daders ongestoord hun gang kunnen blijven gaan.