Politie Haaglanden

Help Politie Haaglanden, doe altijd aangifte

Haaglanden 13-06-2005 - Op 13 juni start de campagne Doe altijd aangifte. Deze campagne is onderdeel van Nederland Veilig. Sinds 2004 voeren de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken publiekscampagnes onder de noemer Nederland Veilig. De campagnes vloeien voort uit themas of maatregelen uit het veiligheidsprogramma.

Vanaf 13 juni tot eind juli worden mensen opgeroepen aangifte te doen als ze slachtoffer zijn van een strafbaar feit. Uit onderzoek is gebleken dat de aangiftebereidheid bij burgers is gedaald en dat terwijl aangiftes voor de politie van groot belang zijn. Burgers denken bij relatief simpele zaken vaak dat het geen zin heeft om aangifte te doen, omdat de politie er toch niets aan doet. Maar dat is niet waar. Er zal bij aangifte altijd gekeken worden of er direct opvolging aan gegeven kan worden of dat er informatie uitkomt die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld preventieve maatregelen. Een effectieve bestrijding van criminaliteit is gebaat bij een grote meldings- en aangiftebereidheid van burgers. Een mooiere vorm van samenwerken om Nederland Veilig te maken is niet denkbaar: de politie kan misdrijven beter opsporen als u ze meldt en aangifte doet. Zeventig procent van alle opgeloste zaken wordt (mede) opgelost dankzij aangifte door burgers.

Doe aangiften tussen 08.00 en 18.00 uurPolitie Haaglanden adviseert mensen tussen 08.00 en 18.00 uur aangiften te komen doen bij een politiebureau. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen al tussen deze tijdstippen naar de politie gaan om aangifte te doen. Dit zijn ook de momenten waarop de meeste politiemensen in dienst zijn om mensen te woord te staan. Dat betekent overigens niet dat mensen na 18.00 uur niet meer geholpen worden, want vanzelfsprekend staan we in dringende en spoedeisende gevallen altijd voor de burger klaar.