Dienstenbond CNV

Wat te doen met de contracten van DEEN?
13-06-2005

VOOR DE MENSEN DIE OVERGAAN VAN DEWITKOMART NAAR DEEN

De ontwikkelingen volgen zich nu in een snel tempo op. Nog amper is de inkt droog van het sociaal plan of u krijgt al een nieuwe arbeidsovereenkomst voor uw neus. Wat hiermee te doen?

In principe gaat iedereen die in een supermarkt van DeWitKomart werkt waar nu het bord van DEEN boven te hangen komt, automatisch over met alle rechten en plichten. Zo heeft u het telkens te horen gekregen en zo is het ook. Een contract tekenen is dus in principe niet nodig. En er hoeft al helemaal niet zoveel haast achter te zitten.

Administratief
Waarom legt DEEN dan nu toch arbeidsovereenkomsten aan u voor. Zij geven aan dat dat puur is om administratief alles goed op orde te hebben. Op zich is er niets mis mee om een arbeidscontract bij DEEN te tekenen, als de informatie die erin staat ook maar klopt. En dat laatste blijkt in veel gevallen niet zo te zijn. Mensen die 20 uur werken krijgen bijvoorbeeld nu een contract aangeboden voor 8 uur. Ook staan de persoonlijke afspraken die er in het verleden gemaakt zijn, niet in het standaard contract (b.v. dat u alleen s middags werkt of dat u niet tijdens de schoolvakanties werkt). Als u nu een contract tekent dat niet klopt met de afspraken die u heeft staan, dan doet u afstand van uw rechten en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Ongelukkige formulering
CNV Dienstenbond heeft vanochtend (maandag 13 juni) direct contact opgenomen met DEEN nadat wij hoorden dat zij vanaf vrijdag contracten aanboden aan het personeel van DeWitKomart. Contracten waarin niet de juiste arbeidsuren of afspraken in opgenomen waren. Wij begrepen ook van de mensen die ons gebeld hebben, dat iedereen al maandag moest hebben getekend! Dat kan natuurlijk niet! DEEN heeft vanochtend ook aangegeven dat dat ook niet de bedoeling is geweest. Maar dan is de informatiebrief die bij het contract is gegeven tenminste ongelukkig geformuleerd. Daarin staat immers dat de getekende papieren, dus ook de contracten, deze week bij u in het filiaal worden opgehaald.

Wat heeft DEEN nu concreet aangegeven:

* U hoeft niet te tekenen voordat u een gesprek heeft gehad met de personeelsfunctionaris van DEEN. (Die gesprekken volgen de dagen na de algemene informatiebijeenkomsten.)

* De werkelijke arbeidsuren die u maakt, zullen opgenomen worden in het contract. (DEEN werkt niet met 12-32 uurscontracten maar met vaste uurscontracten, als u b.v. elke week gemiddeld 20 uur werkt, krijgt u een contract voor 20 uur.) U moet dit dus aangeven in het gesprek met de personeelsfunctionaris.

* Persoonlijke afspraken (die op papier staan) zullen worden opgenomen in het contract.

Wat adviseren wij u?

1. Allereerst willen wij aangeven dat u niet verplicht kunt worden om te tekenen.

2. Wilt u toch tekenen? Dan moet u er in ieder geval opletten dat de volgende zaken kloppen:


- Datum indiensttreding. (de datum dat u bij DeWitKomart bent komen werken, dus niet de datum dat u nu overgaat naar DEEN.)


- Arbeidsuren. (de arbeidsuren die u normaal gesproken werkt of wil werken, leidraad daarbij is vaak de uren die u de afgelopen 13 weken heeft gewerkt.)


- Persoonlijke afspraken moet u in het contract laten opnemen.


- DEEN geeft aan dat u met het tekenen van het contract verklaart dat u voor 100% gezond bent. Veel mensen kunnen dat natuurlijk niet verklaren. Als u dus wel beperkingen heeft, moet u dat aangeven en mogen hier geen negatieve gevolgen uit voortvloeien.

Vragen?
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over uw persoonlijke situatie. Neem dan vooral contact met ons op! U kunt hiervoor bellen of mailen met Neoletta Poelgeest, bestuurder. Tel: 035-6460580 of n.poelgeest@cnvdibo.nl

Heeft u een collega die nog geen lid is, maar wel vragen heeft? Als uw collega direct lid wordt, kunnen wij hem/haar adviseren over het arbeidscontract. Uw collega heeft direct recht op advies als hij/zij lid wordt. Alleen voor het bijstaan in een juridische procedure bestaat een wachttijd. Aanmelden kan hier of bel met: 023-5651052.