Ingezonden persbericht


Partnership VECOZO en Izecom gaat kosten besparen in de zorg

VECOZO maakt beveiligd e-mailen tussen zorgverzekeraars en zorgverleners mogelijk met behulp van Izemail.

Amsterdam/Tilburg 13 juni 2005 - Elektronische communicatie tussen ziekenhuizen en huisartsen is op dit moment duur en weinig flexibel. Het gebruikte EDI-netwerk staat geen communicatie in twee richtingen toe én beperkt de communicatie tot een zeer klein aantal berichttypen. Gebruik van internet brengt hierin verandering: de kosten dalen sterk, tweerichtingsverkeer is mogelijk en er is geen beperking in het verzenden en ontvangen van diverse berichttypen.

Izemail, het product van het Nederlandse bedrijf Izecom, maakt het mogelijk patiëntgegevens en andere vertrouwelijke informatie geheel veilig via email te versturen. Door koppeling van Izemail aan Ziekenhuis Informatie Systemen enerzijds en Huisarts Informatie Systemen anderzijds wordt volledig automatische informatie-uitwisseling via e-mail gerealiseerd.

IT-managers van ziekenhuizen zijn gecharmeerd van de Izemail-oplossing omdat het ze in staat stelt over te stappen op HL7-v3, de XML-standaard voor elektronische communicatie in de zorg. Huisartsen geven aan dat ze blij zijn dat ze nu meer berichttypen kunnen ontvangen. Medisch specialisten zeggen dat ze graag ook e-mail terugontvangen van huisartsen met commentaar of vragen over ontvangen berichten. De uitrol van "IzeHealth", de Izemail-versie voor de zorg, is gestart in de regio Kennemerland waar het Rode Kruis Ziekenhuis en de huisartsen in de komende maanden via VECOZO worden aangesloten op Izemail.

VECOZO, het internetportaal voor Veilige Communicatie in de Zorg, heeft nu al aan meer dan 29.000 gebruikers certificaten uitgegeven. Eind van dit jaar zullen dit er naar verwachting 40.000 zijn. De certificaathouders kunnen zich via het VECOZO-internetportaal identificeren en vervolgens op een veilige en betrouwbare wijze met elkaar communiceren. Ron Verschuren, business manager van VECOZO: "Door de samenwerking tussen VECOZO en Izecom is het slechts een kleine stap voor de certificaathouders om met Izemail aan de slag te gaan."

Izemail is een Nederlands product waarmee e-mail berichten routinematig beveiligd en verstuurd kunnen worden door middel van encryptie en ondertekening. Izemail maakt gebruik van gangbare standaarden voor de beveiliging van informatie als S/MIME en PKI. Izemail is beschikbaar in diverse Server- en desktopvarianten zodat het naadloos aansluit op iedere e-mail omgeving.

Christine Karman, ceo van Izecom: "Met het toepassen van Izemail slaat de zorgsector meerdere vliegen in één klap: kostenverlaging op ICT-gebied, betere onderlinge communicatie, meer flexibiliteit en verhoging van zorgkwaliteit."

Redactie: voor meer informatie
Vecozo: Ron Verschuren - business manager, 013 4625644 / 06 51668023 Izecom: Christine Karman 020 421 42 24 E-mail: info@izecom.com

Achtergrond informatie
Het VECOZO-internetportaal is een landelijk initiatief van een aantal zorgverzekeraars. Al meer dan 29.000 zorgmedewerkers gebruiken het portaal voor het zoeken van verzekeringsgegevens (COV), het indienen van declaraties (EDP) of het sturen van berichten naar elkaar. Zij hebben zich daarvoor aangemeld bij VECOZO en een digitaal certificaat ontvangen (een soort digitaal paspoort). Via de website www.vecozo.nl kunnen certificaathouders inloggen en gebruik maken van de verschillende diensten voorwaar zij geautoriseerd zijn. Alleen zorgmedewerkers die rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraars of gevolmachtigden, komen voor zo'n certificaat in aanmerking. Met behulp van het certificaat wordt gecontroleerd of de gebruiker bevoegd is om gegevens in te zien en worden digitale berichten beveiligd.

Izecom is een Nederlands softwarebedrijf dat gebruiksvriendelijke oplossingen biedt voor de versleuteling en ondertekening van e-mail. Izecom heeft klanten in de advocatuur, zorgsector, bankwereld, industrie en accountancy in Europa en de Verenigde Staten.