Gemeente Haaren




* Duurzaam veilig in het buitengebied van de gemeente Haaren



* Centrumplan Haaren

De noodzaak tot vernieuwing van het zorgcentrum Haarensteijn in het dorp Haaren, de noodzaak tot uitgebreide renovatie of nieuwbouw van openbare basisschool De Hasselbraam en de uitdrukkelijke wens voor een brede school in het dorp, waren voor het gemeentebestuur en andere betrokken organisaties reden om de handen ineen te slaan om zo gezamenlijk te komen tot een optimale invulling. Concreet gaat het om het gebied waar nu de twee basisscholen, het zorgcentrum, de aanleunwoningen en de sporthal staan.

In de afgelopen periode is hard gewerkt aan de planvorming. In december jl werden de eerste schetsen gepresenteerd. Met de destijds gemaakte opmerkingen is opnieuw druk gerekend en getekend. Op donderdag 2 juni werd de stedenbouwkundige visie, zoals dat heet, gepresenteerd. Gemeenteraadsleden, belanghebbenden en belangstellenden (in totaal zo'n 70 personen) konden in de raadzaal van het gemeentehuis kijken naar een digitale presentatie van de schetsen.

Het grondbeginsel van de visie is dat rode vingers haken in groene vingers. Met andere woorden: de bebouwing en de groene natuur van het beekdal worden met elkaar verweven. Daarnaast speelt een aantal andere uitgangspunten een rol: behoud van het dorpse karakter, aandacht voor hoe het centrum van het dorp er in het verleden uitzag, scholen in het centrum houden, aandacht voor de openbaarheid van het beekdal in relatie tot de ecologie, aandacht voor de verkeersstructuur en aandacht voor de functie van de kapel van Haarensteijn, die een monument is en behouden blijft. Bovendien krijgt de kerk door de nieuwe bebouwing, de aanleg van paden en wegen en de andere indeling weer een meer prominente plaats in het centrum.

Op de huidige plek van openbare school De Hasselbraam worden starters woningen gebouwd, rijenwoningen en appartementen.


* Op de locatie van het huidige zorgcentrum worden, gericht op Haarensteijnstraat, kapel en Kerkstraat seniorenwoningen gebouwd.
* Achter deze seniorenwoningen wordt de brede school gebouwd met ruimte voor twee scholen, de peuterspeelzaal, de kinderopvang e.d. De sporthal komt schuin achter de school, met de rug naar de begraafplaats en is verder ingepakt met bebouwing, dus relatief onzichtbaar en toch midden in het centrum.

* Het woonzorgcomplex (het zorgcentrum) wordt aan de overkant van de Kerkstraat gebouwd, waar nu de sporthal met parkeerplaats is. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw en verschillende appartementengebouwen.

* Den Domp zou gebouwd kunnen worden op de kop van het woonzorgcentrum, maar kan wellicht ook op de plek blijven waar hij nu staat of een plek krijgen binnen de brede school.
* Op de huidige plaats van basisschool de Klimop komt woningbouw: unieke woonvormen in de omgeving van het beekdal. Er komen luxe woningen en daarnaast worden er zogenaamde kasteel- of klooster-woningen gebouwd, appartementen in verschillende vormen met een gezamenlijke binnentuin.

Vanuit deze stedenbouwkundige visie, is een schets gemaakt waarop is afgebeeld hoe de bebouwing er uit zou kunnen zien. Dit bestand kunt u hieronder downloaden.

Het gaat hier om een stedenbouwkundige visie. Het is dus zeker nog geen definitief plan. Deze visie wordt als basis aangenomen voor een stedenbouwkundig plan. Daarna volgen het beeldkwaliteitplan, architectonische uitwerkingen en bestemmingsplanprocedures. Pas na afronding van al die zaken komt de uitvoeringsfase in beeld. Wij zullen u via onze gemeentepagina en via www.haaren.nl (plannen en projecten) op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het centrumplan Haaren.

College van B&W.

Te downloaden:

* tekening.pdf

Naar boven


* Actualiseren bestemmingsplannen

In zijn vergadering van 28 april jl besloot de gemeenteraad om de bestemmingsplannen voor de kommen van de dorpen van onze gemeente te actualiseren.
Deze actualisering is een ingrijpend proces. De nieuw te maken plannen zullen vele jaren als basis dienen voor het ruimtelijk- en bouwbeleid van de gemeente Haaren. Het verdient dus aanbeveling om vooraf heel goed alle ins en outs te wegen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom aan de raad een plan van aanpak voor. In een bijeenkomst van college, fractievoorzitters, fractiespecialisten op het gebied van ruimtelijk ordening en de senior beleidsmedewerkers van ruimtelijke ordening zullen alle keuzemogelijkheden en de bijbehorende consequenties worden besproken. Op basis van de resultaten van die bespreking wordt een blauwdruk opgesteld, die ter vaststelling wordt voorgelegd aan de totale gemeenteraad.

In de blauwdruk moet een aantal fundamentele beleidskeuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld: de keuze voor een globaal of een gedetailleerd bestemmingsplan, voor flexibiliteit of rechtszekerheid, voor uniformiteit of differentiatie, voor behoud van de bestaande situatie of ontwikkeling en functieverandering. Vervolgens moet worden gekozen voor een uniform systeem van voorschriften en plankaarten. Met de vaststelling van die blauwdruk wordt dus een aantal algemene uitgangspunten van kracht die voor alle nieuwe komplannen zullen gaan gelden.

Het college wil de zomermaanden gebruiken om te komen tot de blauwdruk, die in de vergadering van 6 oktober aan de raad ter vaststelling zal worden aangeboden. De investering -in tijd en geld- die gemoeid is met deze aanpak, zal zich ruimschoots terugverdienen in het verdere verloop van het proces. Eén uniform en herkenbaar systeem is immers prettig voor de burgers, voor andere externe belanghebbenden, maar het vergroot ook de werkbaarheid en de efficiëntie voor de medewerkers van de gemeente.

College van B&W.

Naar boven


* Duurzaam veilig in het buitengebied van de gemeente Haaren

Om de verkeersveiligheid op wegen buiten de bebouwde kom te verhogen heeft de rijksoverheid de Stimuleringsregeling Verkeer en Vervoer opgezet. Het rijk subsidieert de kosten tot maximaal 50%. Door middel van het aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen, worden de wegen geschikt gemaakt voor het instellen van 60-km zones.

De gemeente meldde meerdere projecten aan bij de provincie Noord-Brabant voor het verkrijgen van een financiële bijdrage in het kader van deze Stimuleringsregeling. Een aantal wegen in het Haarense buitengebied is al duurzaam veilig ingericht. Inmiddels heeft de provincie bijdragen toegezegd voor de overige gebieden. Het gaat onder andere nog over de Mgr. Zwijsenstraat in Haaren, de Hooghoutseweg in Biezenmortel, de Witvensedijk in Esch en De Gijzel in Helvoirt. Voorwaarde is wel dat het werk voor 4 november 2005 gerealiseerd moet zijn, omdat anders de toegezegde subsidie vervalt.

Burgemeesters en wethouders besloten in hun vergadering van 6 juni om de gemeenteraad voor te stellen te besluiten tot het aanleggen van 60 km/per uur zones op de wegen buiten de bebouwde kommen van onze dorpen waar dat nog niet is gebeurd. Als de raad akkoord gaat, worden dus op korte termijn in het hele buitengebied van onze gemeente snelheidsremmende maatregelen getroffen, waardoor de 60 km / uur zones kunnen worden ingesteld.