Gemeente Lingewaard


College blij met nieuwbouw zorgcentrum St. Jozef

foto verpleeghuis st. Jozef

Zorgcentrum St. Jozef en Woonstichting Gendt in Gendt hebben plannen om het huidige gebouw met 65 verzorgingshuisplaatsen te slopen en een nieuw zorgcentrum met woningen te bouwen. Voor de realisatie is een samenwerkingsverband tussen partijen gesloten. Het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard is blij met dit initiatief. Met de nieuwbouwplannen wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar ouderen- en verpleegzorg in Gendt en Doornenburg. Voor nu en in de toekomst.

Voordat de gemeente Lingewaard een bouwvergunning kan afgeven moet nog een procedure worden gevolgd. Zo is de gemeente verantwoordelijk voor aanpassing van het bestemmingsplan. Hierin wordt beschreven waaraan het project wat betreft bouw, verkeer en omgeving moet voldoen. Dit vergt een zorgvuldige procedure met een reeks van wettelijk verplichte onderzoeken en inspraakprocedures Wethouder Cor van Dalen is verantwoordelijk voor het bestemmingsplan. Hij ziet het als een positieve ontwikkeling dat het zorgcentrum en Woonstichting Gendt de handen ineen hebben geslagen.

Van Dalen: ,,Voor Gendt is het heel belangrijk dat er een goede zorgvoorziening komt. Dit neemt niet weg dat het bouwplan moet voldoen aan de stedenbouwkundige richtlijnen. Ik zal er dan ook op toezien dat Gendt een mooi gebouw krijgt waar ze trots op kunnen zijn.''

Verpleeghuis
Directeur Justin Froidbise van zorgcentrum St. Jozef heeft onlangs de bouwplannen bij het college gepresenteerd. Het nieuwe zorgcentrum krijgt 30 tweekamerappartementen voor huisvesting van ouderen. Verder krijgt Gendt een verpleeghuisvoorziening met 30 verpleegbedden. Woonstichting Gendt bouwt circa 60 appartementen, waarvan 40 sociale huurwoningen, 10 duurdere huurwoningen en 10 duurdere koopwoningen. Het nieuwe zorgcentrum krijgt een binnenplein en een centrale balie. Voor het parkeren wordt een parkeerkelder onder het gehele gebouw gerealiseerd waardoor er geen extra parkeerdruk op de omgeving wordt verwacht.

Wethouder Bud Joosten van Welzijn, verantwoordelijk voor het ouderenbeleid in Lingewaard, volgt de ontwikkelingen op de voet. ,,Ik vind dat de gemeente Lingewaard met dit nieuwe zorgcentrum een geweldige sprong vooruit maakt in de ouderenzorg. Vooral de komst van verpleegzorg spreekt me bijzonder aan. Ouderen uit Gendt, maar ook uit Doornenburg, die intensieve verpleging nodig hebben worden straks niet meer weggerukt uit hun vertrouwde woonomgeving en familiekring. Ook wordt met de realisatie van het nieuwe zorgcentrum antwoord gegeven op de wijzingen in de zorgsector en de vraag naar zorg.''

Informatie
De procedure bevindt zich nog in een beginstadium. En deskundig bureau heeft richtlijnen opgesteld waaraan het bouwplan moet voldoen. Hiermee gaat de architect aan de slag. Wethouder Cor van Dalen verwacht dat de eerste resultaten in het laatste kwartaal van dit jaar gepresenteerd kunnen worden. Hiervoor wordt voor alle belangstellenden een informatiebijeenkomst gehouden. Bewoners en omwonenden worden via een nieuwsbrief persoonlijk op de hoogte gehouden. Op de gemeentelijke website krijgt het zorgcentrum Gendt een plaats om ook de inwoners van Gendt op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen.

Van Dalen: ,,Bij het ontwikkelen van een omvangrijk plan als dit nieuwe zorgcentrum vind ik een goede en eerlijke communicatie erg belangrijk. Ik sta er dan ook op in goed overleg met St. Jozef, Woonstichting Gendt, maar zéker ook met bewoners en omwonenden tot een goed en een aanvaardbaar plan te komen. Een zorgcentrum waar de bewoners van Gendt trots op kunnen zijn''.

Geplaatst 13 juni 2005