Ingezonden persbericht


Winkelketen Etam kiest Cordys voor optimalisatie van IT en bedrijfsprocessen

'Proof of concept' met Cordys-platform bewijst betere integratie, hogere snelheid en lagere kosten voor nieuwe IT-systemen

Putten, 13 juni 2005 - Etam Groep, de Nederlandse winkelketen voor vrouwenkleding met 185 vestigingen, kiest Cordys voor de optimalisatie van zijn bedrijfsprocessen. Bovendien biedt het Cordys-platform de winkelketen meer efficiëntie bij uitbreiding van het bedrijf. Een proefproject bevestigde de drie belangrijke voordelen van het gebruik van Cordys-software voor de integratie van bestaande applicaties in plaats van vervanging door een geïntegreerd ERP-systeem. Deze voordelen zijn optimalisatie van de bedrijfsprocessen, besparingen op IT-onderhoud en een kortere 'time-to-market', met minder inspanningen en lagere kosten.

Etam opereert in een zeer dynamische markt. Veranderende bedrijfseisen vereisen een grotere flexibiliteit van de IT-systemen. Daarom koos de organisatie voor een 'best of breed'-aanpak met Cordys boven een enkelvoudig geïntegreerd ERP-systeem. Deze keuze is gebaseerd op een 'proof of concept' waaruit bleek dat zowel de Total Cost of Ownership als de implementatietijd van nieuwe functionaliteiten met 30% afnemen en daarmee beter bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen.

De IT-omgeving van de Etam Groep omvat tien zwaar bedrijfskritische applicaties en 16 minder bedrijfskritische applicaties. Onder deze applicaties vallen winkelautomatisering, logistiek, verkoopbeheer, vastgoedbeheer, Management Information Systems (MIS), Human Resources (HR) en administratie. Etam Groep wil vooral de kosten van systeemonderhoud terugdringen en de time to market van nieuwe IT-projecten verkorten. Cordys kreeg als opdracht om Etam mee te voeren langs alle IT-implicaties gedurende het proces van het openen van een nieuwe vestiging, van start tot eind binnen drie maanden. Connectiviteit tussen drie bedrijfsapplicaties, een masterdatabase en rapportagefunctionaliteit speelden daarbij ook een rol.

Guus Brinkel, CIO van de Etam Groep: "Cordys toonde ons hoe wij met het Cordys-platform gefragmenteerde processen - met verschillende rollen en eisen voor data-invoer - kunnen voorkomen. In plaats daarvan biedt Cordys ons een helder proces met duidelijke rollen, centrale data-invoer via een portal en automatische synchronisatie met de onderliggende systemen. We besloten daarnaast de data-architectuur te standaardiseren op de retailstandaard ARTS. Met het Cordys-platform is deze standaard eenvoudig in het gehele systeem geïntegreerd."

Henk de Ruiter, Executive Vice-President van Cordys: "Het Cordys-platform wordt erkend als het meest complete Composite Application Framework dat momenteel op de markt beschikbaar is. Met dit platform als basis hebben wij de benodigde bedrijfsprocessen ontworpen. Daarnaast biedt het Cordys-platform de mogelijkheid om een solide integratie tussen de processen en applicaties te realiseren en te beheren met gebruik van onze Enterprise Service Bus. Deze Enterprise Service Bus vermindert de complexiteit en kosten van integratieprojecten aanmerkelijk en biedt een stabiele basis voor eenvoudige ontwikkeling en inzet van nieuwe event- en procesgedreven applicaties."

Etam ondervond dat de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit ruim 30% sneller en goedkoper gebeurde. Data-invoer verloopt nu via een centraal punt en het Cordys-platform distribueert deze naadloos over verschillende systemen. De procesverantwoordelijken beschikken over duidelijke overzichten, inclusief key performance indicators. Transacties die voorheen handmatig plaatsvonden, worden nu door het Cordys-platform uitgevoerd en beheerd. Dit vergroot de snelheid, verkleint de kans op fouten en resulteert in een procesgestuurde in plaats van een door applicaties gestuurde werkwijze - inclusief een geautomatiseerde werkstroom. Hierdoor nemen de flexibiliteit en betrouwbaarheid van managementinformatie toe en kost IT-onderhoud minder tijd en geld.

Etam Groep en Cordys werken nu samen verder volgens een strikte agenda. Brinkel zegt tot slot: "Cordys wordt bij ons het cement tussen onze kernapplicaties zonder die te vervangen. We kunnen veranderingen stapsgewijs doorvoeren in ons eigen tempo. Met de Cordys-oplossing kunnen we de Etam-organisatie eenvoudiger, sneller en tegen lagere kosten ondersteunen met nieuwe IT-functionaliteit, waarbij we de organisatie ondersteunen bij het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen."

###

Etam Groep
De Etam Groep (www.etamgroup.com) is een succesvolle private onderneming met het hoofdkantoor en distributiecentrum in Zoetermeer, Nederland. De organisatie heeft twee retailformules: Miss Etam en Promiss, en een serviceorganisatie. Beide richten zich op vrouwen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar met een middeninkomen. Snel reageren op modetrends is de succesfactor van de organisatie. De Etam Groep heeft 185 vestigingen en 2.400 medewerkers. Het distributiecentrum wordt beschouwd als één van de meest geavanceerde centra in Europa.

Cordys
Cordys (www.cordys.com) is een wereldwijd actief softwarebedrijf. De internetgerelateerde technologie van Cordys verbetert de samenwerking tussen mensen, systemen en organisaties. Dat maakt het voor bedrijven makkelijker en goedkoper om in te spelen op de behoeften van hun klanten. De kracht van de oplossingen is dat bedrijven daarvoor hun bestaande systemen niet hoeven te vervangen en dus langer kunnen profiteren van de investeringen die ze gedaan hebben. Cordys maakt bestaande systemen toekomstbestendig tegen een acceptabele prijs en in het tempo van de klant zelf. Cordys telt ruim 575 medewerkers en naast het hoofdkantoor in Putten, Nederland, heeft het bedrijf kantoren in andere landen van Europa en in China, India en de Verenigde Staten.

Noot voor de redactie,