Time : 2:08:42 PM
Date : Monday, June 13, 2005
Sender Name: Ovam

De Gordel 2005 : ± 100.000 deelnemers met respect voor het leefmilieu

Dankzij de medewerking van Gordelaars, organisatoren en sponsors slagen we er jaar na jaar in om het Gordelcircuit altijd weer properder achter te laten. In 1993 bleef er nog ruim 7.000 kg Gordelafval achter, dat in hoofdzaak verbrand of gestort werd. Vorig jaar was dit gedaald tot slechts 3.120 kg afval, waarvan bijna de helft kon gerecycleerd worden.

In Vlaanderen staan we voor de enorme uitdaging om de afvalberg die wij als huishoudens jaarlijks produceren te verminderen en ervoor te zorgen dat het afval dat toch ontstaat zoveel mogelijk wordt herbruikt en gerecycleerd. Dat we op goede weg zijn is zeker : 70 % van ons huishoudafval sorteren we al. Dat we er nog lang niet zijn is ook duidelijk : de afvalberg groeit immers nog altijd. Dat omkeren is nog steeds een grote uitdaging !

Vandaar dat ook weer dit jaar de OVAM zich inspant om er samen met de deelnemers een propere, afvalarme Gordel van te maken. Om weer te zorgen dat het Gordelparcours er na het voorbijkomen van tienduizenden Gordelaars even proper zal bijliggen als daarvoor worden volgende tips gegeven :

- gebruik drinkbus en brooddoos, vermijd wegwerpverpakkingen;
- maak gebruik van de afvaleilandjes : selecteer er je papier- en restafval en ook het P(lastic flessen), M(etaal), D(rankkartons) zodat het kan gerecycleerd worden;

- neem enkel gadgets aan die je van plan bent bij te houden, hou ze anders in elk geval bij tot je een van de talrijke afvalinzamelpunten ziet;

- weiger een reclamefolder of leaflet die je niet interesseert; deponeer hem desnoods in de daartoe bestemde papierafvalcontainer maar gooi hem zeker niet op de grond;

- geniet op de trefpunten van een verfrissend drankje dat je aangeboden wordt in een herbruikbare beker of een glas;
- breng je oude of beschadigde fietshelm mee : op vertoon van je deelnemerskaart kan je hem aan de OVAM-stand inruilen en krijg je dankzij een samenwerking tussen de OVAM en de provincie Vlaams-Brabant niet alleen een leuk en duurzaam geschenk, maar ook de garantie dat je helm volledig gerecycleerd wordt.

Met onze steun aan de Gordel willen wij bij de OVAM twee dingen bereiken : in de eerste plaats tonen via de (Gordel)praktijk dat het anders kan wanneer iedereen meewerkt en in de tweede plaats het bereiken van zoveel mogelijk Gordelaars en Vlamingen met onze oproep om de afvalberg aan te pakken. Hopelijk kunnen we in deze editie net als bij de vorige uitgaven op jullie rekenen !

Voor meer informatie :

Guy Haemels
Woordvoerder OVAM
Tel. : 015/284 148
Fax : 015/284 139