Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 13

juni 2005

Bourgeois lanceert Vlaamse Noord-Zuid persprijs

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois, tevens bevoegd voor Media, zal in november de eerste Vlaamse Noord-Zuid persprijs uitreiken. Met deze prijs wil minister Bourgeois de schrijvende pers aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan ontwikkelingssamenwerking en de Noord-Zuid-problematiek. Vanaf vandaag kunnen publicaties worden voorgedragen.

"De gebeurtenissen na de tsunami in Zuid-Oost-Azië hebben aangetoond hoe belangrijk media-aandacht is om mensen te sensibiliseren en aan te zetten tot solidariteit. Dankzij de intensieve verslaggeving met woord en beeld is de Vlaming historisch solidair geweest. De media lijken er daarentegen moeilijk in te slagen de Vlaming 'warm' te maken voor kleinere, vergeten of langdurige rampen in het Zuiden. De slachtoffers van rampen die om één of andere reden minder mediageniek zijn, dreigen daarmee uit de boot te vallen," aldus minister Bourgeois.

Alle geschreven publicaties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in landen uit het Zuiden of die betrekking hebben op de Noord-Zuid-verhoudingen in het algemeen, kunnen ingediend worden. Het artikel dient gepubliceerd te zijn in een Nederlandstalige krant, weekblad of maandblad dat verkrijgbaar is in Vlaanderen en dat bedoeld is voor het grote publiek. Artikels uit gespecialiseerde bladen komen dus niet in aanmerking.

Een onafhankelijke jury zal alle voorgedragen publicaties beoordelen. Daarbij zal enerzijds gelet worden op de journalistieke aanpak en originaliteit en anderzijds op de informatiewaarde en relevantie. Begin november zal minister Bourgeois de winnaar van de Vlaamse Noord-Zuid persprijs bekend maken tijdens een debat over de rol van de media in het sensibiliseren van Noord-Zuid verhoudingen.

Artikels kunnen tot 20 september door elke geïnteresseerde worden ingestuurd bij de administratie Buitenlands Beleid, afdeling buiten Europa, t.a.v. de heer Frederik Matthys, Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel of elektronisch via ontwikkelingssamenwerking@vlaanderen.be.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be