Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 13

JUNI 2005

Nieuwe convenant ontwikkelingssamenwerking voor 17 gemeenten

Op voorstel van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois sluit de Vlaamse overheid met 17 gemeenten een convenant gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking af voor drie jaar. Hiervoor stelt minister Bourgeois in totaal 2.000.000 euro ter beschikking. Die middelen zullen nu verdeeld worden onder de geselecteerde gemeenten. Dat zijn Bierbeek, Brasschaat, Brussel, Dilbeek, Edegem, Evergem, Gent, Herent, Ieper, Koksijde, Kortrijk, Leuven, Lommel, Mechelen, Merelbeke, Middelkerke en Oostende.

Op 4 februari keurde de Vlaamse regering op initiatief van minister Bourgeois het uitvoeringsbesluit bij het decreet 'Convenants Gemeentelijke
Ontwikkelingssamenwerking' goed. Met dit decreet wil de minister lokale besturen aanmoedigen om op een structurele manier aan ontwikkelings-samenwerking te doen. Hij pleit dan ook voor een sterk gemeentelijk beleid inzake ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft zich ondermeer vertaald in een verhoging van het budget gemeentelijke convenants ontwikkelingssamenwerking met 500.000 euro tegenover de vorige legislatuur.

"Gemeenten slagen er duidelijk in burgers te betrekken bij hun solidariteitsbeleid met het Zuiden. De drempel is laag en mensen voelen zich er sterker bij betrokken. Een zusterband met een gemeente uit het Zuiden werkt nog sterker omdat solidariteit een gezicht krijgt," aldus minister Bourgeois.

De dossiers van de geselecteerde gemeenten voldeden volledig aan de formele vereisten van het decreet en het uitvoeringsbesluit, en het strategische plan werd als inhoudelijk zeer goed beoordeeld. De selectie omvat wat betreft de concrete samenwerkingsinitiatieven met het Zuiden, zowel een zeer brede geografische spreiding als een ruime thematische variatie.

Zo zal de gemeente Evergem onder andere
bewustmakingsactiviteiten voor de senioren organiseren via een samenwerking met een rusthuis in haar Ecuadoriaanse partnergemeente. Middelkerke plant sensibiliserings- en vormingsactiviteiten voor de gemeentelijke ambtenaren, ondermeer over eerlijke handel. Herent wisselt met haar Guatemalteekse partnergemeenten kennis en ervaring over het OCMW-beleid. Lommel vestigt de focus van de samenwerking met partnergemeenten in Namibië en Nicaragua dan weer voornamelijk op de HIV/AIDS-problematiek.

Het decreet gemeentelijke convenants
ontwikkelingssamenwerking kwam er na de positieve evaluatie van een drie jaar durend pilootproject. Hierbij tekenden 30 steden en gemeenten jaarlijks een convenant met de Vlaamse overheid. Omdat nu wordt overgestapt van een jaarlijkse naar een driejaarlijkse convenant, krijgen in een eerste fase 17 gemeenten een convenant. Niet geselecteerde gemeenten kunnen eind dit jaar nogmaals hun kans wagen. Want ook voor volgend jaar wordt 2.000.000 euro voorzien waarmee nieuwe convenants kunnen worden afgesloten.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be