FNV

Actieweek `Laat kinderopvang niet vallen' van start

De FNV is maandagochtend een actieweek begonnen met als motto `Laat kinderopvang niet vallen!'. FNV-voorzitter Agnes Jongerius opende samen met PvdA-leider Wouter Bos de week door bij kinderdagverblijf De Klapmuts strandballen en flyers uit te delen.
Ook in Utrecht, Woerden en Den Haag bezochten vakbondsmensen diverse kinderdagverblijven om ouders en medewerkers te informeren over de nieuwe wet kinderopvang. En hen op te roepen om een vragenlijst in te vullen op www.fnv.nl/kinderopvang Dat kan tot 4 juli. Alle ervaringen worden meegenomen in de wensenlijst van de FNV tijdens het voorjaarsoverleg met het kabinet.

"Tot nu toe is de actie een succes, vooral in Amsterdam", verklaart Andree Ruiters, beleidsmedewerker arbeid en zorg bij FNV Bondgenoten. "Er is veel belangstelling van ouders, crècheleidsters en ook van de media. En drie uur na de start van de meldweek waren er al tweehonderd vragenlijsten op de website ingevuld." FNV'ers bezoeken de hele week kinderdagverblijven in Nederland.

De vakbeweging vindt kinderopvang in Nederland te duur en wil dat het kabinet meer geld investeert zodat kinderopvang voor iedereen goedkoper wordt. Ook moeten er meer plaatsen bijkomen. Er zijn nog steeds wachtlijsten en de keus voor de opvangdagen is in veel kinderdagverblijven een probleem. Verder vindt de FNV dat ouders met de nieuwe wet kinderopvang teveel belast worden met administratieve rompslomp. Tot slot wil de FNV dat werkgevers verplicht worden mee te betalen aan kinderopvang. Dat gebeurt nog niet genoeg.