Het Nederlandse Rode Kruis

08 juni 2005
Aanvullende Protocollen bij Verdragen van Genève 28 jaar

De meeste regels van het Humanitair Oorlogsrecht staan in de Verdragen van Genève die werden opgesteld in 1949. In de decennia daarna groeide het aantal burgeroorlogen, vooral in voormalige koloniën. De Protocollen speelden in op deze nieuwe oorlogssituaties en vullen de regels van de Geneefse Conventies aan.

Meer bescherming
Het doel van de Protocollen is om meer bescherming te bieden aan de slachtoffers van gewapende conflicten. Zo staat in het Aanvullend Protocol I de grondregel dat de oorlogvoerende partijen altijd onderscheid moeten maken tussen burgers en militairen en tussen burgerobjecten en militaire doelen. Alleen militairen en militaire doelen mogen worden aangevallen.

Basisregels in burgeroorlogen
De regels van Aanvullend Protocol II bieden bescherming aan de slachtoffers van niet-internationale conflicten, zoals een burgeroorlog. Voor het tweede Protocol bestond, was er maar één artikel in de Verdragen van Genève dat over zulke situaties ging. Dit was niet voldoende en Protocol II zorgt ervoor dat de basisregels van het Humanitair Oorlogsrecht ook in niet-internationale conflicten gelden.

De regels gelden wereldwijd
De grote meerderheid van de 192 staten in de wereld is al partij bij deze verdragen. Zo zijn er bij het eerste Aanvullende Protocol al 163 staten partij. Een aantal grote landen is helaas nog geen partij. Toch is bij de recent gepubliceerde Gewoonterechtstudie van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) gebleken dat de meeste regels van de Aanvullende Protocollen tóch door alle staten moeten worden nageleefd. Deze regels behoren namelijk tot het Internationaal Gewoonterecht, dat ook geldt voor staten die geen partij zijn bij de Protocollen.

Een derde aanvullend protocol?
Op dit moment wordt in diplomatieke kringen gewerkt aan de totstandkoming van een derde Aanvullend Protocol bij de Verdragen van Genève. Dit Protocol, waarvan wordt gehoopt dat het aan het einde van dit jaar tot stand kan komen, zal mogelijk een nieuw beschermend embleem, een rode ruit, aannemen. Dit nieuwe embleem kan worden gebruikt door nationale verenigingen die geen gebruik willen maken van het Rode Kruis of Rode Halve Maan-embleem.