Groen!

Brussel, 10 juni 2005

Groen! symposium over afval. Minister Peeters moet kleur bekennen

Innovatieve en creatieve vormen van afvalverwerking krijgen niet de plaats die ze verdienen. Dat is de conclusie van Groen! na een symposium over alternatieve verwerking van huishoudelijk afval en daarmee gelijkgesteld afval, vandaag gehouden in het Vlaams parlement. Groen! vraagt dat Vlaams leefmilieuminister Kris Peeters (CD&V) eindelijk kleur bekent, en duidelijk zegt of hij het afvalstoffenplan van de vorige Vlaamse regering gaat uitvoeren.

"Alle afval terug in één zak" titelden enkele kranten na het bezoek van minister Peeters aan de afvaloven van ISVAG te Wilrijk. Ondanks verschillende pogingen van de minister om deze uitspraak recht te zetten, was de toon gezet en groeide de verwarring bij de best sorterende bevolking van de wereld én bij de professionals die dagdagelijks met het afval bezig zijn. Gelukkig kwam een tegenreactie op gang, en bleek al gauw dat de meeste gemeenten het succesverhaal in zake selectieve inzameling en eindverwerking van afval willen voortzetten.

Met het uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 2003-2007 sloeg de vorige Vlaamse regering een nieuwe weg in. Het moratorium op de bouw van nieuwe (rooster)verbrandingsoven werd verder gezet. Stortplaatsen voor huishoudelijk afval moeten tegen eind 2006 dicht. En er komen enkele installaties met een totaalcapaciteit van 600.000 ton die de restfractie van het huisvuil via scheiding, droging, vergisting (of een combinatie ervan) moeten voorbehandelen alvorens naar de eindverwerking te sturen (verbranding met energierecuperatie). Op die manier wordt de herbruikbare fracties uit het afval gehaald en de te verbranden fractie tot een minimum herleid. Voorlopig wordt enkel een scheidings- en drogingsinstallatie (Geel, 150.000 ton) gebouwd, die nog dit jaar van start zal gaan. Vlaams Brabant ziet af van de bouw van een alternatieve installatie, en stuurt zijn afval onbehandeld naar de verbrandingsoven in Beveren. En de provincie Limburg kijkt de kat uit de boom, ook omdat leefmilieuminister Peeters mist blijft spuien over de alternatieve technieken.

Op het afvalsymposium van Groen! kwamen enkele experten aan het woord. Het VITO deed een vergelijkende studie (2002) van de verschillende afvalverwerkingstechnieken en concludeerde dat alternatieve technieken best hun mannetje kunnen staan tegenover de klassieke verwerking. Dat is vandaag niet veranderd, stelden Paul Macken van de alternatieve installatie in Geel en Jan Smis van OWS in Gent. Integendeel, de markt voor alternatieve technieken bij onze buurlanden groeit gestaag. Ook Maurice Ballard, Groen!-gemeenteraadslid in Houthalen-Helchteren en afvalexpert, bezocht in mei 2005 installaties in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië en bevestigt de groeiende belangstelling voor alternatieve technieken. Maurice Ballard stelt voor dat de verbrandingsoven van Houthalen wordt omgebouwd naar een energiecentrale, gekoppeld aan een voorbehandelingsinstallatie van het afval.

Volksvertegenwoordiger Rudi Daems vraagt dat deze Vlaamse regering eindelijk positie kiest. Het bestellen van nieuwe studies over 'afval in één zak' of over zin en onzin van alternatieve technieken om zaken op de lange baan te schuiven is niet bepaald een toonbeeld van nieuwe zakelijkheid. Er is een afvalstoffenplan dat moet uitgevoerd worden tegen 2007. Of niet, maar dan moet de regering de procedure tot wijziging van het plan maar inzetten. "Dat minister Peeters nu eens eindelijk zegt waar het op staat", besluit Daems. Groen! vraagt ook dat via het systeem van afvalheffingen er een positieve discriminatie plaatsvindt van bedrijven en gemeenten die hun afval naar een voorbehandeling sturen alvorens te verbranden. Dat voorstel werd door de paarsgroene regering goedgekeurd, maar verdween met minister Peeters in de koelkast.