Gemeente Rotterdam

Jullie zijn vandaag hier gekomen om t allemaal te zeggen tegen burgemeester en wethouders. Dan móet je het ook zeggen. Niet lopen mopperen, ga t ze zeggen! Dat was de oproep van stadswacht Edsel (een van de rollen van Jörgen Raymann) aan het begin van de Verantwoordingsdag 2005, zaterdag 11 juni. En ze zeiden het, de aanwezigen in de hal van de bibliotheek aan de Hoogstraat. Tijdens de centrale debatten, waarbij telkens twee of drie collegeleden antwoord gaven, en in de hokjes waar de wethouders hun individuele spreekuren hielden.

De kritiek op het beleid kwam van vele kanten. Hondenpoep, veiligheid, sloop, problemen met de inburgering, jeugdwerkloosheid: de sprekers waren er niet tevreden over. Het college wees ze vaak op de cijfers. Die tonen aan dat het nog niet allemaal is zoals het zijn moet, maar dat er op veel fronten verbetering is. Ook in de beleving van de Rotterdammers zelf. Soms gaven bezoekers dat ruiterlijk toe. Maar in hún buurt of met hún probleem was dat nog niet het geval. En daar moet het college hard aan werken, was de boodschap.

Het college debatteerde aan de hand van een aantal stellingen met de Rotterdammers. Een aantal stellingen en een kort verslag van het debat is hierna te lezen.

* Stelling: Privacy is minder belangrijk dan de aanpak van overlast
* Stelling: Veiligheid is ook je eigen verantwoordelijkheid
* Stelling: Ik spreek mensen aan die vuil op straat gooien
* Stelling: Rotterdammers weten zelf wel wat er nodig is in hun wijk
* Stelling: Instellingen die subsidie ontvangen moeten een aantoonbare bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de stad
* Stelling: Moeders met jonge kinderen die slecht Nederlands spreken moeten verplicht naar school

* Stelling: Rotterdammers willen meer invloed maar moeten daarbij ook zelf het initiatief nemen en actief zijn in hun wijk
* Intimidatie

Stelling: Privacy is minder belangrijk dan de aanpak van overlast

Dit college heeft al vaker in woorden en daden laten blijken dat het een groot voorstander is van dit motto. Voorbeelden te over: preventief fouilleren, gemeentelijke interventieteams die huizen doorzoeken in onveilige wijken, het op televisie vertonen van beelden van voetbalhooligans die ver over de schreef gingen. Kan dat allemaal? Is de privacy van de burger daarmee niet te veel in het geding? Volgens een enkeling wel. De overheid dringt te veel binnen in persoonlijke levenssferen. Meer terughoudendheid zou gepast zijn. Burgemeester Opstelten: We hebben ons als gemeente wel aan de wet te houden en dat doen we ook. De rechter heeft me nog nooit teruggefloten.
Bij stemming bleek dat niemand van de aanwezigen tegen het vertonen van de beelden van hooligans was.

Stelling: Veiligheid is ook je eigen verantwoordelijkheid

Die stelling liep uit in een discussie over de aanpak van pitbulls en pitbullachtige honden. Een bezoekster liet eenieder luid en duidelijk merken dat de politie haar hond heeft afgepakt en wil afmaken. Burgemeester Opstelten: Pitbulls en een aantal andere agressieve hondensoorten moeten van de straat af. Wethouder Van den Anker: Ze geven veel mensen een onveilig gevoel.
Een aantal hondenliefhebbers was erg verbolgen over de uitspraken van de twee collegeleden. Volgens hen worden veel pitbullachtige honden onterecht aangezien voor agressieve beesten. Die honden zouden gewoon gehouden moeten kunnen worden.

Stelling: Ik spreek mensen aan die vuil op straat gooien

Een mevrouw uit Oud-IJsselmonde: Dat heb ik laatst gedaan tegenover een jongere. Ik werd uitgescholden voor oud wijf en hoer. Dat was niet leuk, maar de volgende keer dat ik iemand zijn troep op de grond zie gooien, zeg ik weer wat van.
Wethouder Lucas Bolsius: De stad wordt steeds schoner en de ROTEB doet daarbij zijn stinkende best. Maar er zijn nog genoeg mensen die hun rotzooi zomaar op straat gooien. De kans dat die mensen voor dat gedrag gepakt worden, neemt toe. Bij de dienst Stadstoezicht worden namelijk steeds meer mensen aangesteld die mogen bekeuren. Mensen die niet willen luisteren, moeten maar voelen.
Een bezoeker hield de wethouder voor dat je soms ook zonder hen te bekeuren mensen kunt laten nadenken over hun gedrag. Als iemand iets laat vallen, dan vertel ik hem of haar dat meteen. Ik zeg dan op een neutrale toon: "Mijnheer, mevrouw u verliest wat." Omdat ze niet zeker weten wat ik bedoel, reageren ze altijd. Ze hebben dan natuurlijk al snel in de gaten dat ik het heb over het dumpen van afval. Maar in negen van de tien gevallen werkt zon aanpak. Ze pakken het blikje of papiertje op en ze gooien het in een prullenbak.

Stelling: Rotterdammers weten zelf wel wat er nodig is in hun wijk

Bijna iedereen was het daarmee eens. Eén mijnheer niet. Ik ken wijken waar 88 culturen wonen. Die mensen spreken niet met elkaar. En opbouwwerkers en andere welzijnswerkers doen daar weinig aan. De gemeente moet in dat soort wijken de leiding nemen, anders gaat het van kwaad tot erger.
Wethouder Pastors: Daar ben ik het mee eens. Sommige wijken zijn in sociaal opzicht uit elkaar gevallen. Daar heeft de overheid een taak. Maar we moeten ervoor oppassen dat we gaan denken: de overheid knapt het wel op. Die het is ons pakkie-an niet-mentaliteit is de laatste decennia sterk gegroeid in Nederland, en dat moet veranderen. Bewoners hebben een eigen verantwoordelijkheid. Als gemeente ondersteunen we dat ook. Dat is goed te zien bij een project als Groeibriljanten. Op elf plaatsen in de stad heeft de gemeente een budget ter beschikking gesteld aan bewoners die zelf met een goed plan kwamen om de leefbaarheid in een gebied concreet te verbeteren. Na de zomer begint de gemeente met een tweede ronde Groeibriljanten. Bewonersgroepen kunnen daarmee ondersteuning aanvragen voor hun initiatieven ter grootte van een bedrag van maximaal 200.000 euro.

naar boven

Stelling: Instellingen die subsidie ontvangen moeten een aantoonbare bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de stad

Hierbij ontspon zich een discussie over de wijze waarop het college van B en W het subsidiebeleid aan het herijken is. Veel organisaties, zoals diergaarde Blijdorp en Plaswijckpark, zijn hier de afgelopen tijd tegen te hoop gelopen. Volgens een bezoeker gaat B en W hierbij te rigoureus te werk; met te weinig oog voor de maatschappelijke meerwaarde van gesubsidieerde initiatieven. Het gevolg is dat veel gesubsidieerde instellingen in financiële problemen komen en gedwongen zijn de gemiste inkomsten op hun klanten te verhalen. Bijvoorbeeld door de tarieven voor cursusgelden of toegangskaartjes te verhogen. Rotterdam telt nogal wat inwoners die het financieel niet zo breed hebben. Die zijn straks genoodzaakt om achter de geraniums te gaan zitten, aldus de bezoeker.
Wethouder Nico Janssens: Op een begroting van 5 miljard die we als gemeente hebben, gaat het maar om 110 miljoen euro. Bovendien is het goed als het gemeentebestuur af en toe om de vier jaar zou goed zijn het subsidiebeleid tegen het licht houdt. Dat is in deze stad veel te weinig gebeurd. Ambtenaren besloten tot nu toe over subsidies, niet de collegeleden en raadsleden. Dat kan natuurlijk niet. Bovendien gaat het geld dat we korten terug in de subsidiepot.

Stelling: Moeders met jonge kinderen die slecht Nederlands spreken moeten verplicht naar school

Een aantal deelnemers aan het debat was het niet eens met de verplichting om de taal te leren. 'Kinderen pikken het snel op, ook al spreekt hun moeder de taal niet', aldus een deelneemster. Wethouder Geluk bracht daar tegenin dat moeders bijvoorbeeld ook de briefjes van school moet kunnen lezen en in staat moeten zijn hun kinderen te helpen met schoolwerk als dat nodig is. De wethouder hecht erg aan eigen verantwoordelijkheid van de moeders. Ook waar het het oefenen buiten schooltijd betreft. 'Het leren moet niet alleen beperkt blijven tot die paar uurtjes op school.'

naar boven

Stelling: Jongeren die een bijstandsuitkering aanvragen moeten werken of naar school

'Wie een bijstandsuitkering komt aanvragen, geven we meteen een bezem in de hand', zo verwoordt wethouder Van Sluis de aanpak van de jeugdwerkloosheid. 'Jongeren tot en met 23 jaar proberen we te helpen om terug te gaan naar school of bij het vinden van een baan. Lukt dat niet, dan krijgen ze een bijstandsuitkering, maar daar moeten ze wel iets voor doen'. Vanuit de zaal kwam het verwijt dat de jongeren met deze aanpak langer afhankelijk van hun ouders blijven. Volgens de wethouder is hier sprake van eigen keus. 'Van de 44 aanvragen voor een bijstandsuitkering zijn er 22 ingetrokken toen de aanvragers hoorden dat we daar een tegenprestatie voor verwachten.' Een deelnemer aan het debat wees erop dat veel (vroegtijdige) schoolverlaters kampen met psychische problemen. Wethouder Geluk: Ín de strijd tegen de schooluitval zoeken we de jongeren thuis op. Bovendien kunnen jongeren met problemen steeds vaker op school terecht voor hulp.'

Stelling: Rotterdammers willen meer invloed maar moeten daarbij ook zelf het initiatief nemen en actief zijn in hun wijk

Eigenlijk was iedereen in de zaal het met deze stelling eens. Toch blijkt uit een enquête dat 50 procent van de Rotterdammers niet bereid is iets voor de stad te doen. Als Rotterdammers meer invloed willen, moeten ze ook een bijdrage willen leveren. Het college wil zoveel mogelijk initiatieven uit de bevolking ondersteunen. Als voorbeeld van zo'n initiatief noemde burgemeester Opstelden de groeibriljanten, die het komend najaar de tweede ronde ingaan.
Een deelnemer aan het debat vond dat het gemeentebestuur wel wat minder aan sloopplannen en de zoveelste verbouwing van de bibliotheek mocht uitgeven en wat meer aan kunst en cultuur. Wethouder Van Sluis: 'We investeren 3 miljard, ook in kunst en cultuur. Dat komt allemaal ten goede aan de Rotterdammers.'
Een bewoner uit Spangen merkte op dat iedereen wel achter de uitgangspunten van dit college staat, maar dat hij vraagtekens heeft over de uitwerking. Wat bijvoorbeeld te denken over de uitkomsten van de veiligheidsindex en de opmerkingen van de Rekenkamer daarover. Burgemeester Opstelten: 'De cijfers van de index kloppen. We zijn er nog niet maar we liggen op koers wat betreft de veiligheid in de wijken.'Wethouder Bolsisus voegde daar aan toe: 'De stad is duidelijk schoner, maar het kan nog beter, vooral in Spangen.' Een deelnemer kaartte de positie van de deelgemeenten aan. Hij vindt dat de deelgemeenten juist sterker moeten worden. Wethouder Van Sluis antwoordde dat een plattere organisatie met minder lagen nu eenmaal efficiënter is en daarmee dichter bij de burger staat. Wethouder Bolsius voegde daaraan toe dat het erom gaat de kwaliteit van de deelgemeenten te verbeteren. 'Het gaat erom dat wat we overhouden als deelgemeente ten goede komt aan de stad.'

naar boven

Intimidatie

Wat is burgemeester en wethouders het meest opgevallen op deze tweede Verantwoordingsdag, wilde presentatrice Natascha Kuit tot slot van de bijeenkomst weten. Dat veel mensen geïntimideerd worden, was Marianne van den Ankers conclusie. Dat veel mensen niet goed weten wat het stadsbestuur en wat het deelgemeentebestuur doet (Nico Janssens). Klachten over de deelgemeenten, en dat ik de hele middag met zo veel mensen over zo veel onderwerpen heb kunnen spreken (Marco Pastors). Dat het zo leuk was om over de markt te lopen, te flyeren, en te kunnen zeggen dat mensen hier konden komen praten, om zo de kloof tussen burger en bestuur kleiner te maken (Wim van Sluis). Dat er veel signalen over de gang van zaken bij SoZaWe zijn, en dat we wat met die signalen gaan doen. Bovendien: dat ik als een pitbull de vervuiling te lijf blijf gaan. (Lucas Bolsius). Dat veel mensen op de markt verbaasd waren dat we gewoon met de Rotterdammers gingen praten, dat er nog meer veiligheid moet zijn in het openbaar vervoer en dat mensen enthousiast zijn over de OV-chipkaart. (Stefan Hulman). Dat we steun kregen voor onze keuzes, aldus verantwoordingsnieuwkomer Leonard Geluk, die als een berg had opgezien tegen deze middag. Ivo Opstelten gaf als laatste meteen een samenvatting: De verantwoordingsdag moet doorgaan. Het was leuker, interessanter, beter en interactiever dan de eerste keer. Er zijn veel gewone burgers aan het woord gekomen. En er waren twee hoofdlijnen te horen. Eén: we steunen jullie keuzes, maar wat duurt t allemaal lang! En twee, over de dienstverlening: zorg nou dat wat je zegt, ook gebeurt.

De Verantwoordingsdag heeft ongeveer 450 bezoekers getrokken. De meeste belangstelling was er aan het begin, toen stadswacht Edsel de bijeenkomst opende, Natascha Kuit de burgemeester interviewde en Jörgen Raymann zelf de wethouders introduceerde. Ook het eind, met het hele college op het podium, trok veel mensen aan. Tijdens de debatten was het soms iets rustiger, maar steeds levendig.

Bron: Bestuursdienst, 13-06-2005