Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 8 juni 2005

Design Flood resistant housing

Tentoonstelling: Nederlands Architectuurinstituut (NAi) 26 mei t/m 22 augustus 2005

Verdediging tegen de zee en tegen haar extreme gedragingen, het opwerpen van dijken tegen het rivierwater en omgaan met de dynamiek van de rivier zijn zaken waar Nederland haar identiteit aan ontleent. De (relatieve) stijging van de zeespiegel en de grotere hoeveelheid rivierwater die de Nederlandse delta moet verwerken, geeft aan dat of de verdediging tegen het water geïntensiveerd moet worden, of het water meer de ruimte zou moeten krijgen, voordat het zelf vrij spel opeist.

In de laatste gang van Zaal 3 in het NAi zijn de resultaten te zien van de masterclass 'flood resistant housing'. De Amerikaanse architect Greg Lynn begeleidt hierin een zestigtal studenten uit verschillende landen. Gedurende deze workshop worden de studenten uitgedaagd om tot ontwerpoplossingen te komen voor woningen in een gebied dat wordt gekenmerkt door wateroverschot.
Aan de hand van de specifieke situatie in Deventer (deze stad heeft geregeld te kampen met overstromingsrisico's) wordt naar nieuwe typologieën gezocht; woningen die de krachten van een overstroming kunnen verdragen dan wel incorporeren.

De tentoonstelling is opgebouwd uit drie delen:
* De geselecteerden inzendingen; prototypen van een woning die overstromingsresistent is

* Een video registratie van de masterclass
* Een eindpresentatie van de ontwerpen per team in de specifieke omgeving van Deventer.

Het doel van deze workshop is om experimentele en innovatieve ontwerpoplossingen te formuleren die zowel attractief, functioneel als duurzaam zijn.

Deze Masterclass is een samenwerkingsproject van de TU Delft, het Berlage Instituut, de Academie van Bouwkunst Rotterdam en het Nederlands Architectuur instituut NAi.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401260 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Flow

NAi persbeelden