Gemeente Beverwijk


13-06-2005

Vier meetpunten geluidsoverlast Schiphol in Beverwijk

BEVERWIJK - Het college van B&W van de gemeente Beverwijk heeft besloten vier geluidsmeetpunten te leasen van de Stichting Geluidsnet. Met deze meetpunten gaat het college de geluidsoverlast door Schiphol meten. De metingen beslaan een periode van één jaar.

De doelstelling van Stichting Geluidsnet is om door middel van openbare meetgegevens het publieke debat rond Schiphol te stimuleren en belanghebbenden te informeren. Met dit initiatief worden burgers actief betrokken bij de discussie over Schiphol. Geluidsnet gaat daartoe een fijnmazig netwerk aanleggen van geluidsmeetpunten in de hele regio. De resultaten worden via internet openbaar gemaakt.

Geluidsnet maakt het mogelijk voor bewonersorganisaties en gemeenten in het CROS gebied om een onafhankelijk netwerk voor de meting van vliegtuiggeluid op te zetten. Het CROS gebied is het gebied waar gemeenten in liggen die binnen de 20 Ke geluidscontour rond Schiphol liggen. Ke staat voor Kosteneenheden. De Kosteneenheid is de maat voor de lawaaibelasting die op een bepaalde plaats op de grond door het vliegverkeer wordt ondervonden. De Geluidsnet meetpunten komen bij bewoners thuis te staan. De gemeente roept geïnteresseerden op zich te melden. De potentiële locaties voor de vier meetposten zijn: Wijk aan Zee, de Broekpolder en twee in het centrumgebied.

Geïnteresseerden moeten aan drie voorwaarden voldoen;
1. de deelnemer moet beschikken over een router/lokaal netwerk met een vrije ethernet poort. Het moet namelijk mogelijk zijn de data direct naar de computer van de Stichting Geluidsnet te kunnen transporteren;
2. de deelnemer moet beschikken over een ADSL verbinding met maximaal 300 KBS upload snelheid;
3. de deelnemer beschikt bij voorkeur over een plat dak.

De gemeente Beverwijk betaalt de leasekosten van de vier meetpunten. De deelnemer betaalt de kosten voor het energieverbruik van de meegeleverde computer. De metingen worden 24 uur per dag verricht waardoor de computer 24 uur per dag aan moet staan. De daarmee gemoeide elektriciteitskosten bedragen ongeveer ¤ 7.00 per maand.

Inwoners van Beverwijk die een geluidsmeetpunt willen hebben, kunnen contact opnemen met de Milieudienst IJmond, de heer R. ten Have, 0251 - 263 814. De definitieve locaties worden in overleg met de Stichting Geluidsnet bepaald.