VVD



Nieuws

10 jun 2005 - Vragen van de leden Van Baalen /
Weekers over terroristische acties in Irak

Vragen van de leden Van Baalen en Weekers (beiden VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie over betrokkenheid van Nederlandse moslimjongeren bij terroristische acties in Irak

1. Is deze week een Nederlander van Iraakse afkomst in Amersfoort gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie?

2. Zijn twee andere mannen van Iraakse afkomst gearresteerd op verdenking van inbraak en verboden wapenbezit terwijl er ook rekening mee wordt gehouden dat zij lid zijn van dezelfde terroristische organisatie ?

3. Om welke terroristische organisatie gaat het?

4. Kunt u bevestigen dat, naar aanleiding van berichtgeving over Falluja, ook een autochtone Nederlander en een Nederlander van Surinaamse afkomst waren afgereisd naar Irak om daar te strijden tegen de Amerikanen en dat de Neder- lander van Surinaamse afkomst daarbij om het leven is gekomen ?

5. Is het gebruikelijk dat dergelijke Jihaad-strijders via Libanon reizen naar een plaatsje op de grens van Syrie en Irak om van daaruit aanvallen uit te voeren in Irak ? Om welk grensplaatsje gaat het?

6. Kunt u bevestigen dat de in vraag 1 genoemde Nederlander van Iraakse afkomst in de periode dat hij regelmatig naar Irak reisde, over meer geld kon beschikken dan gebruikelijk ?

7. Kunt u gegevens verstrekken over de afkomst van dat geld? Van welke organi- satie resp. uit welk land was het afkomstig? Werd het geld in Nederland beschik- baar gesteld of in het Midden Oosten?

8. Wat kan in meer algemene zin worden gezegd over de wijze waarop het moslim- extremistische verzet in Irak wordt gefinancierd? Komt het geld (mede) uit andere landen dan Irak? Zo ja, uit welke landen resp. van welke organisaties is dat geld afkomstig?

Zie o.m. NRC-Handelsblad, 8 juni 2005.

Idem.

Zie De Volkskrant, 10 juni 2005.

Idem.

Zie De Telegraaf , 10 juni 2005.