Ingezonden persbericht


Persbericht: AO-uitgave over de Joodse identiteit

Wat houdt de joden, ondanks hun talloze interne conflicten, bijeen? Is het God? Zijn het de feesten en de gebruiken? Is het antisemitisme? Hebben seculiere joden eigenlijk wel een échte joodse identiteit? Of is dat bij hen iets vaags, dat hen nauwelijks van niet-joden onderscheidt? Wat betekent het nog om joods te zijn?

Ido Abram (en met hem de AO-redactie) waagt zich aan een gevoelig onderwerp: de joodse identiteit. Niet imago, maar identiteit. De beeldvorming wordt momenteel immers sterk beïnvloed door het slepende Israëlisch-Palestijnse conflict. Toch is dat "slechts" een deelaspect. De voormalig hoogleraar beschrijft een vijftal "ervaringsgebieden", zeg invalshoeken, die bijeengenomen een herkenbaar totaalbeeld opbouwen, dat we overigens nimmer zelf zouden kunnen construeren. Maar daarvoor is AO. Pijnlijkerwijs komen we bij het ervaringsgebied Sjoa de constatering tegen dat "talloze Nederlanders de Duitsers "gehoorzaam en ijverig" hielpen met het registreren en deporteren van joden." Aan het slot leren we meer in het algemeen over de verhouding minderheidsgroepen - meerderheidsgroepen.

Het AO 'Joodse Identiteit' is te bestellen voor ¤ 3.25 excl. verzendkosten bij AO, via: 0320-286962, of via de website: www.actueleonderwerpen.nl Abonnee's van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.

ISBN 90-8587-008-9 (vanaf 1 juli ook verkrijgbaar in de boekhandel)

Uitgeverij AO (Actuele Onderwerpen) B.V.
Uitgeverij AO brengt sinds 1936 de educatieve Actuele onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnee's zijn o.a. bibliotheken, middelbare scholen en particulieren, welke elke twee weken een AO ontvangen.

Enkele recente uitgaven:
100 jaar FNV, Stem voor / stem tegen de Europese Grondwet, Parkinson, Labyrinten & Doolhoven, Paus Johannes Paulus II, 175 jaar België, 100 jaar Rotary, Prins Bernhard, Landing van de Huygens sonde, Voorbij de vrijheid van meningsuiting, Woorden van Beatrix, Herinneringen aan André Hazes, Liberalisme, Simenon, Persvrijheid, Kuifje, De Hollandsche Schouwburg.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl