Gemeente Zwolle

Burgemeester Zwolle ondertekent prestatiecontract met Stichting Stadswacht

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle ondertekende vandaag een prestatiecontact met de Stichting Stadswachten IJsselland-Midden. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in januari 2005 besloten dat de stichting Stadswachten IJsselland-Midden van een werkgelegenheidsproject een veiligheidsbedrijf moet worden, met taken op het gebied van toezicht, handhaving, veiligheid en leefbaarheid. Hiermee is het voortbestaan van de stadswachten de komende jaren gewaarborgd.


1
Het prestatiecontract is in de ontwikkeling naar een veiligheidsbedrijf een belangrijke stap. De taken die stadswachten uitvoeren voor de gemeente zijn in het contract in beeld gebracht en voorzien van prestatie-indicatoren en de inzet in uren. De stadswachten surveilleren in de Zwolse binnenstad en de wijken. Hierbij letten ze bijvoorbeeld op afval, kapot straatmeubilair en het juist aanbieden van (grof) afval. Maar ook caravans, vrachtwagens en aanhangwagens die langdurig in de wijk geparkeerd staan mogen op extra aandacht rekenen. De stadswachten zullen op veel verschillende plekken te vinden zijn om fietsen te graveren. Verder houden ze toezicht op zakkenrollerij tijdens marktdagen en evenementen. In het contract zijn in totaal 16 werkvelden afgesproken. De afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente ziet toe op de uitvoering van het contract. De drie politiemensen die binnen de Stichting Stadswachten werken blijven functioneel leidinggevende.

Meer bevoegdheden
Het contract is een verlengde van de kerntakendiscussie, die momenteel met de politie wordt gevoerd. De stadswachten voeren toezichtstaken uit die niet primair tot de taak van de politie behoren, maar wel de leefbaarheid en veiligheid in de stad raken. De stadswachtorganisatie ontwikkelt zich in de komende vijf jaar naar een professionele organisatie op het gebied van toezicht, dat in nauwe samenwerking met de gemeente en de politie zal gaan zorgen voor een veilig Zwolle. De stichting heeft nu ook mensen in dienst genomen met een afgeronde BOA-opleiding (bijzonder opsporingsambtenaar). Dit betekent dat de toezichthouders ook boetes uit kunnen gaan delen. Onderzocht wordt of op termijn de toezichthouders ook de bestuurlijke boete kunnen gaan innen.
Het contract betekent automatisch dat de politie minder vanzelfsprekend een beroep kan doen op inzet van de stadswachten. Het contract is opgesteld voor de rest van 2005. Het vormt de opmaat naar het contract in 2006, waarin de prestaties, naar aanleiding van de ervaringen van 2005, nog specifieker benoemd zullen worden. Op deze manier wordt beter zichtbaar wat de Stichting doet in ruil voor de subsidie die ze jaarlijks ontvangt van de gemeente. De subsidie bedraagt ¤ 364.000,- voor dit jaar, met daarnaast vanaf 1 januari 2005 een bijdrage uit het Grote Stedenbeleid van ¤200.000,- jaarlijks, voor een periode vijf jaar. Met dit geld kan de stichting uitgroeien naar een zelfstandige organisatie, die financieel op eigen benen kan staan. Het contract biedt ruimte om ook van andere opdrachtgevers opdrachten binnen te halen.

Het contract is ondertekend door burgemeester Meijer en de heer Wever, voorzitter van het bestuur van de stichting Stadswachten IJsselland-Midden. Verder waren de directeur en bestuursleden van de stichting Stadswachten IJsselland-Midden en vertegenwoordigers van de politie aanwezig.


---