Politie Midden- en West Brabant

Aangifte doen loont altijd

TILBURG, 13 juni 2005

Maandag 13 juni 2005 is de landelijke campagne Doe altijd aangifte ook in de regio Midden en West Brabant van start gegaan. Deze campagne wil Nederlanders ertoe aan zetten altijd aangifte te doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie een beter beeld van de criminaliteit. Daardoor kunnen politiemensen doelgerichter en efficiënter te werk gaan; kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen én wordt de pakkans van daders groter. Door aangifte te doen werken burger en de overheid dus samen aan een veiliger Nederland.

Zonder aangifte geen zaak

Zonder aangifte geen zaak: alleen wanneer er een duidelijke aangifte is, kan de politie een dader oppakken en voor de rechter brengen, of gestolen spullen opsporen. Aangifte doen is dus belangrijk, maar de politie heeft wel duidelijke gegevens nodig om aan de slag te kunnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uiterlijke kenmerken of een kentekennummer. Ook kan het de opsporing van spullen makkelijker maken als een aangever beschikt over een duidelijke omschrijving en/of foto ervan.

Aangifte doen: via internet, telefonisch of persoonlijk

In de regio Midden en West Brabant zijn er diverse manieren om aangifte te doen. Voor verschillende eenvoudige feiten is het mogelijk om digitaal aangifte te doen via www.politiemwb.nl.

Het gaat hier om diefstal van fiets, bromfiets en goederen (geen paspoort of rijbewijs), vernieling van goederen of auto (geen aanrijding) en auto-inbraak. Sinds kort kan voor deze en enkele andere zaken ook telefonisch aangifte worden gedaan. Via 0900 88 44 kunnen aangevers een afspraak maken. Zij worden dan binnen drie dagen teruggebeld om aangifte op te nemen. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om op het politiebureau persoonlijk aangifte te doen.

Op werkdagen kunnen inwoners tussen 09.00 uur en 17.00 uur zonder afspraak binnen lopen. Om eventuele wachttijden te voorkomen, adviseert de politie echter een afspraak te maken via 0900 8844. Bovendien stelt dat de politie in staat om zo nodig te zorgen voor een medewerker met specialistische kennis, zodat de burger sneller geholpen kan worden.

Campagne Nederland Veilig

Samen met burgers en bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. Er wordt gewerkt aan maatregelen om geweld op straat te voorkomen, criminaliteit te bestrijden en de veiligheid te vergroten. In 2004 is de publiekscampagne Nederland Veilig gestart met inspecteur De Cock (Baantjer) en zijn hondje Jack in de hoofdrol. Deze campagne laat zien welke maatregelen de overheid neemt om Nederland veiliger te maken, en hoe de burger zelf ook een bijdrage kan leveren aan een veiliger leefomgeving. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen.